Linkovi

Novi antibiotik razlikuje dobre od loših bakterija


ilustracija
ilustracija

Istraživači iz Sjedinjenih Američkih Država otkrili su novi antibiotik koji može ubiti bakterije otporne na antibiotike kod miševa, bez uticaja na zdrave bakterije u crijevima.

Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da je antimikrobna rezistencija bakterija (AMR) direktno odgovorna za više od milion smrtnih slučajeva svake godine, zbog zloupotrebe i prekomjerne upotrebe antibiotika kod ljudi, životinja i biljaka.

Potencijalni antibiotik ne optećuje mikrobiom crijeva

Tim sa Univerziteta Illinois u Urbana-Champaign identifikovao je specifične lijekove, koje je razvila farmaceutska kompanija AstraZeneca, a koji ciljaju sistem za transport proteina (Lol sistem) u bakterijama. Ovaj sistem se genetički razlikuje između bakterija koje uzrokuju bolesti i onih koje su korisne, kao što su one koje se prirodno nalaze u crijevima.

Trenutni antibiotici mogu ciljati različite kategorije bakterija, kao što su gram-negativne bakterije, koje imaju duplu membranu zbog koje ih je teže ubiti. Međutim, to znači da su i infektivne i zdrave gram-negativne bakterije na meti, što oštećuje mikrobiom crijeva i povećava rizik od zdravstvenih komplikacija.

U studiji objavljenoj u časopisu Nature, istraživači su dizajnirali različite strukture Lol sistema i pronašli jednu varijaciju (lolamicin) koja može selektivno ubiti nekoliko infektivnih sojeva gram-negativnih bakterija.

Potrebna dodatna klinička istraživanja

Kada je lolamicin dat miševima sa sepsom ili upalom pluća otpornom na lijekove, svi miševi sa sepsom su preživjeli, dok je 70% onih sa pneumonijom preživjelo.

Sastav bakterija u crijevima ovih životinja također nije bio značajno promijenjen, kako tokom tretmana, tako i 28 dana nakon njega.

Biće potrebno uraditi testiranja ove suspstance na ljudima u kliničkim studijama kako bi se pokazala stvarna efikasnost i sigurnost potencijalnog lijeka.

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG