Linkovi

Novi album Catherine Russell, 'Inside This Heart Of Mine'


Novi album Catherine Russell, 'Inside This Heart Of Mine'
Novi album Catherine Russell, 'Inside This Heart Of Mine'

Kad je riječ o odabiru glazbenog materijala, Catherine Russell je perfekcionist, a, isto tako, bira pjesme koje doživljava osobno

Pjevačica Catherine Russell je uvijek u potrazi za novom velikom pjesmom. Za svoj najnoviji album, naslovljen "Inside This Heart Of Mine," našla ih je desetak.

Kad je riječ o odabiru glazbenog materijala, Catherine Russell je perfekcionist. Njezino prvo pravilo je da skladba mora imati dobar ritam, što se može dobro čuti u njenoj interpretaciju pjesme Raya Gilberta "All the cats join in“.

Ljubav Catherine Russell za pozornicu počela je još kod nje doma. Ona kaže da su je roditelji, poznati jazz skladatelj Luis Russell i pjevačica i basistkinja Carline Ray, upoznali s glazbom i plesom, no bez pritiska da ih slijedi njihovim stopama.

"Oni nisu željeli biti takozvani scenski roditelji, koji guraju svoju djecu u show biznis, oni su se povinovali mojim željama, čak i više nego što su željeli. Imala sam, na primjer, zlu učiteljicu klavira kad sam bila mala i oni me nisu tjerali da kod nje učim. Moja majka je svirala na satovima plesa u studiju Katherine Dunham, što mi je dalo priliku studirati ples, i kao rezultat toga na kraju sam se pridružila njenoj plesnoj grupi. Dakle, to se dogodilo na prirodni način, a ne prisiljavajući me da budem na pozornici," kaže Russell.

Catherine Russell je otpočela karijeru kao prateća pjevačica za Jacksona Browna, sastav Steely Dan, Paula Simona i druge.

Još kod objavljivanja prvog samostalnog albuma 2006-te, Catherine je pažljivo birala pjesme s kojima je imala osobnu vezu: "Sviđaju mi se različite vrste glazbe, tako da su na mene utjecali razni glazbeni žanrovi. Puno istražujem, rad na ovom projektu me je stvarno ohrabrio da se upustim u raznu glazbu i stvarno nadjem pjesme koje volim. Ako mi se sviđa melodija, tekst i harmonijska struktura skladbe, onda me to navede da je i naučim pjevati. Tako pronalazim svoj glazbeni materijal."

U raznolikoj zbirci starinskog jazza i swinga je i napjev pod nazivom Spoonful, legendarnog blues glazbenika iz Chicaga Willie Dixona. Catherine kaže da sve njezine pjesme imaju u sebi neke elemente bluesa: "Blues je oduvijek za mene bio vrlo osoban, blues je zapravo proces istraživanja svojih osjećaja i pomaže nam osjećati se bolje o sebi samima kad smo u magli tuge. To blues znaci za mene. U povijesti bluesa, ljudi su ga koristili da bi se osjećali bolje u nepovoljnim okolnostima."

Na novom albumu Catherine Russell takodjer su skladbe Dukea Ellingtona, Fatsa Wallera, Lillian Hardin Armstrong, njenog oca Luisa, kao i Tin Pan Allen kao i klasik Harolda Arlena i Teda Koehlera, skladba As Long As I Live.

XS
SM
MD
LG