Linkovi

Nove smjernice za prevenciju srčanog infarkta


Nove smjernice za prevenciju srčanog infarkta
Nove smjernice za prevenciju srčanog infarkta

Smjernice promiču smanjenje rizika od srčanog infarkta prestankom pušenja, povećanjem tjelesne aktivnosti, te jedenjem voća i povrća, među ostalim faktorima načina života

Često se smatra da srčani infarkt uglavnom pogađa muškarce. No, ta bolest ne diskriminira, te je Američka udruga za srce objavila nove smjernice za prevenciju srčanog infarkta ciljane specifično na žene.

Srčani infarkt je najveći ubojica i muškaraca i žena u svijetu. Očekuje se da će to i ostati još desetljećima, prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije.

Doktorica Lori Mosca – koja je vodila radnu skupinu za izradu smjernica – kaže da postoje načini na koje žene mogu smanjiti rizik od te bolesti: "Na sreću, srčani infarkt se u velikoj mjeri može spriječiti. Ustvari, kontrola glavnih rizičnih faktora, kako se pokazalo, smanjila je stopu umiranja od srčanog infarkta na pola u posljednja dva desetljeća."

Smjernice prevencije – koje su prvi puta objavljene prije desetak godina – ustvari su dizajnirane s ciljem pomaganja liječnicima u savjetovanju njihovih pacijenata. No, ove godine, po prvi put, revidirane smjernice su napisane jezikom koji je bliži laicima. Smjernice promiču smanjenje rizika od srčanog infarkta prestankom pušenja, povećanjem tjelesne aktivnosti, te jedenjem voća i povrća, među ostalim faktorima načina života. Također se govori o aspirinu i lijekovima koji smanjuju kolesterol, uz objašnjenje kada su oni najučinkovitiji.

Premda je smjernice objavila Američka udruga za srce, Mosca kaže da se one odnose na žene bilo gdje u svijetu: "Znanstveni temelji na kojima počivaju smjernice stečeni su diljem svijeta, tako da smo potpuno uvjereni da se i same smjernice odnose na sve žene, bez obzira u kojoj zemlji žive."

No, stručnjaci koji su razvili smjernice priznaju da bi one možda trebale biti prilagođene regionalnim, odnosno lokalnim resursima i načinu života.

Nove smjernice prevencije srčanog infarkta objavljene su u časopisu „Circulation“.

XS
SM
MD
LG