Linkovi

Nove sankcije Evropske unije za Rusiju


European Commission President Ursula von der Leyen speaks with European Parliament President Roberta Metsola prior a debate on the results of the war of aggression by Russia against Ukraine, at the European Parliament in Strasbourg, Feb. 15, 2023.
European Commission President Ursula von der Leyen speaks with European Parliament President Roberta Metsola prior a debate on the results of the war of aggression by Russia against Ukraine, at the European Parliament in Strasbourg, Feb. 15, 2023.

Europska unija predložila je novi krug sankcija Rusiji u srijedu, dok su ministri odbrane NATO-a okupljeni u Bruxellesu raspravljali o povećanju potrošnje za odbranu i proizvodnje oružja dok su obećali stalnu potporu ukrajinskim snagama.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen rekla je da paket sankcija uključuje zabranu izvoza industrijske robe i tehnoloških proizvoda u Rusiju, rekavši da će mjere uskratiti ruskim snagama komponente potrebne za njihove sisteme naoružanja.

Prijedlog također uključuje sankcije protiv iranske Revolucionarne garde kao odgovor na njihovu isporuku bespilotnih letjelica Shahed koje su ruske snage koristile za napad na ukrajinske infrastrukturne lokacije.

Drugi dio cilja na ruske propagandiste i vojne zapovjednike.

Von der Leyen je rekla da ruski predsjednik Putin “vodi rat u javnom prostoru s vojskom propagandista i dezinformacijskih mreža” te da oni “šire otrovne laži kako bi polarizirali naša društva”.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je na početku drugog od dva dana razgovora ministara odbrane da će saveznici ispitati načine za poboljšanje kapaciteta odbrambene industrije.

Stoltenberg je naglasio potrebu da se Ukrajini osigura više municije kako bi držala korak s borbom protiv ruskih snaga, te da saveznici dovrše obećane isporuke tenkova i druge teške opreme.

Također u utorak, Ured UN-a za humanitarna pitanja i Agencija UN-a za izbjeglice pokrenuli su zajednički apel za 5,6 milijardi dolara za pomoć onima koji su pogođeni ruskom invazijom na Ukrajinu.

Agencije su saopćile da su sredstva potrebna za osiguranje hrane, zdravstvene skrbi i druge pomoći onima unutar Ukrajine, kao i za pomoć ukrajinskim izbjeglicama i 10 zemalja domaćina.

"Gotovo godinu dana kasnije, rat nastavlja svakodnevno uzrokovati smrt, razaranje i raseljavanje, i to u nevjerojatnim razmjerama", rekao je šef UN-a za humanitarna pitanja Martin Griffiths u izjavi.

Dio materijala u ovom izvještaju došao je od The Associated Pressa i Reutersa.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG