Linkovi

Nove mjere: New York zatvara škole, New Orleans otkazao Mardi Gras


Građani čekaju u redu ispred ambulante Urgent Care u Brooklynu koja nudi testiranje na COVID-19, 18. novembra 2020.
Građani čekaju u redu ispred ambulante Urgent Care u Brooklynu koja nudi testiranje na COVID-19, 18. novembra 2020.

Školski okrug grada New Yorka, najveći u zemlji, obustaviće nastavu uživo u školama u četvrtak, saopštio je gradonačelnik Bill de Blasio, što je najnovija velika restriktivna mjera uvedena dok broj zaraženih koronavirusom u Americi nastavlja da dramatično raste.

Odluka gradonačelnika, koja je objavljena u srijedu na Twitteru, donijeta je u trenutku dok vladini zvaničnici u nekoliko desetina država razmatraju ili primjenjuju mjere zatvaranja da bi zaustavili do sada najveće stope infekcija koronavirusom.

"Moramo da zaustavimo drugi talas COVID-a-19", poručio je de Bill de Blasio.

Stopa pozitivnih testova na COVID-19 u New Yorku je postepeno porasla, nakon što je drastično opala tokom ljeta, dok je broj novih pozitivnih slučajeva i hospitalizacija skočio u drugim regionima u proteklih nekoliko nedjelja.

Na nacionalnom nivou, broj pacijenata hospitalizovanih sa COVID-om-19 je dostigao 75.000 u utorak, što je novi rekord.

Srednji zapad je postao epicentar krize u Sjedinjenim Državama, sa prijavljenih skoro pola miliona slučajeva u toku jedne nedjelje.

U utorak, pandemija je odnijela 1.596 života u SAD, najviše u jednom danu od 27. jula, što je, prema evidenciji Reutersa, povećalo bilans potvrđenih smrtnih slučajeva od početka pandemije na 248.898.

"Trenutno sam najviše zabrinut od trenutka kada je pandemija počela", izjavio je za CNN Tom Inglesby, direktor Centra za zdravstvenu bezbjednost na Univerzitetu Johns Hopkins.

Ulica Bourbon u New Orleansu, obično prepuna turista, bila je prazna kada je epidemija koronavirusa počela da se širi po SAD, 19. mart 2020.
Ulica Bourbon u New Orleansu, obično prepuna turista, bila je prazna kada je epidemija koronavirusa počela da se širi po SAD, 19. mart 2020.

Parade Mardi Gras su otkazane u New Orleansu, saopštile su gradske vlasti, pošto slučajevi koronavirusa nastavljaju da rastu u većim dijelovima Sjedinjenih Država.

Gradski portparol Beau Tidwell izjavio je na konferenciji za novinare da karneval, zakazan za 16. februar 2021. ne može da se organizuje sa sadašnjim restrikcijama koje se odnose na broj ljudi okupljenih na otvorenom prostoru.

"Ništa od ovoga nije iznenađujuće", rekao je Tidwell. "Smjernice su na snazi već neko vrijeme."

U Californiji, Los Angeles je naredio restoranima i barovima koji imaju bašte da ograniče broj gostiju na 50% kapaciteta i zatvore se do 10 sati uveče. Na zatvorenom prostoru, prodavnice koje ne nude vitalne usluge mogu da rade sa samo 25% kapaciteta, dok firme kao što su frizerski saloni mogu da nude usluge samo na zakazivanje. Nova pravila stupaju na snagu u petak.

Lideri se spremaju da uvedu tronedjeljni karantin, kada će građanima biti dozvoljeno da izlaze samo radi neopohodnih putovanja ukoliko broj novih slučajeva i hospitalizacija nastavi da raste. Broj dnevnih slučajeva se više nego udvostručio u protekle dvije nedjelje.

Radna grupa Bijele kuće za koronavirus upozorila je u nedjeljnom izvještaju da postoji "agresivno, neumoljivo, sve veće širenje virusa u zajednicama širom zemlje, koje je doprlo do većine okruga u SAD".

Takođe, postoji zabrinutost da će porodična okupljanja i putovanja na praznik Dan zahvalnosti posljednje nedjelje u novembru dodatno pogoršati situaciju.

87-godišnji senator iz Iowe Chuck Grassley, koji je utorak saopštio da je testiran pozitivan na koronavirus, u srijedu je poručio da se osjeća dobro i da nema simptome.

Prethodno je saopštio da će nastaviti da radi od kuće, dodajući da će biti u karantinu u skladu sa smjernicama Centara za kontrolu bolesti.

Dan ranije, guvernerka Iowe Kim Reynolds naredila je da sva okupljanja na zatvorenom prostoru budu ograničena na 15 osoba, uvela obavezu nošenja maske za ljude koji ne mogu da se socijalno distanciraju od drugih i rekla da barovi i restorani moraju da se zatvore do 10 sati uveče.

Maryland i Ohio takođe su uveli zatvaranje barova i restorana u 10 uveče.

XS
SM
MD
LG