Linkovi

Nove, još zaraznije varijante virusa: XE, XD i XF


Ilustracija
Ilustracija

U Bosni i Hercegovini broj oboljelih od COVID-19 opada, ali ne treba se uljuljkati i opustiti jer se svijetom šire nove varijante virisa, još zaraznije.

Do 4. aprila 2022. u FBiH je, prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH, bilo zabilježeno 551 novi slučaj u toku sedam dana, a 7-dnevna incidenca je iznosila 25.16 na 100 000. Najveća incidenca se bilježi u Zapadno-hercegovačkom kantonu (66.29 na 100 000). U toku sedmice do 5. aprila u Republici Srpskoj je zabilježen 131 novi slučaj.

Međutim virus nije nestao, a u nekim zemljama, poput Ujedinjenog Kraljevstva, širi se i više nego u toku 2020. i proljeća 2021.

Varijanta, nazvana XE, prvi put je otkrivena u Engleskoj sredinom januara, prema UK Health Security Agency (UKHSA), a od tada je potvrđena u više od 600 slučajeva u Engleskoj, što je manje od 1% uzoraka virusa analiziranih tijekom tog vremena vrijeme. Do 22.marta, 763 uzorka XE identificirana su u Ujedinjenom Kraljevstvu, a vrlo ograničen broj slučajeva je navodno pronađen u Kini i Tajlandu.

XE je rekombiniran virus – to je kombinacija genetičkog materijala iz dva ili više različitih virusa SARS-CoV-2 – koji sadrži elemente izvornog soja omikron, BA.1, i infektivnije podvarijante BA.2. Pojavila se i varijanta nazvana XD i to u Francuskoj, Belgiji i Danskoj te varijanta XF.

Obje sadrže karakteristike delta i i omikron varijante.

Rani podaci UKHSA i WHO-a sugerišu da bi varijanta XE mogla biti oko 10% više prenosiva od podvarijante BA.2 omikrona, koja je već najzaraznija varijanta Covida i jedna od najzaraznijih bolesti u ljudskoj istoriji.

Iz Svjetske zdravstvene organizacije je rečeno da će klasificirati XE i XD pod omikron dok "ne budu prijavljene značajne razlike u karakteristikama prenosa i bolesti, uključujući ozbiljnost". Ove razlike do sada nisu zabilježene.

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG