Linkovi

Nove blues snimke tvrtke Swississippi Records


Nove blues snimke tvrtke Swississippi Records
Nove blues snimke tvrtke Swississippi Records

Chicago ima dugu tradiciju stvaranja nekih od najboljih blues skladbi današnjice. Tradicija se nastavlja sa pojavljivanjem tri nove blues zvijezde, koje snimaju za novu diskografsku kuću zvanu Swississippi Records

Chicago ima dugu tradiciju stvaranja nekih od najboljih blues skladbi današnjice. Tradicija se nastavlja sa pojavljivanjem tri nove blues zvijezde, koje snimaju za novu diskografsku kuću zvanu Swississippi Records.

Mladi svirač usne harmonike, Chris Harper, našao je način da uđe u svijet glazbe, i to tako što je otvorio svoju vlastitu diskografsku kuću. Odlučan da slijedi svoj san, prodao je svoju staru firmu u Švicarskoj, i zajedno sa čikaškim blues producentom Daveom Katzmanom, pokrenuo je Swississippi Records.

Katzman opisuje Harperovu glazbu kao spoj bluesa iz Chicaga i Mississippija: "Chris ima svoj stil. Godinama je proučavao glazbu Sonny Boy Williamsona, Junior Wellsa i Carey Bella, da spomenem samo neke od njih. Nakon što je sve dobro proučio, stvorio je svoj vlastiti stil."

Harperov debitantski album “Four Aces and a Harp” ugošćuje poznate čikaške blues glazbenike Johna Primera, Willie “Big Eyes” Smitha, Jimmyja Burnsa i Roberta Strongera.

Za ovu diskografsku kuću snimila je i poznata pjevačica i sviračica na rifljači Peaches Staten, čiji je album snimljen uživo za nastupa u poznatom noćnom klubu Buddyja Guya, “Legends”.

Dave Katzman, dugogodišnji tonski inžinjer u tom klubu, kaže da je to mjesto bilo idealno za snimanje njenog prvog albuma: "Kada svira pred publikom, ona privlači pozornost svakog tko se nalazi u bilizini. Tako smo i došli na ideju albuma snimljenog uživo. Za glazbenika, mogućnost komunikacije sa publikom na način da ih se privuče i stvori atmosfera kao da je to zaista njihova zabava, to je pravi talent, i nadamo se da će se taj doživljaj čuti i na ovom albumu."

Na popisu onih koji snimaju za ovu kuću našao se i Rob Blaine, 29-godišnji gitarist iz Chicaga. David Katzman vjeruje da je pred ovim mladim glazbenikom duga karijera: "Rob je mlad i nevjerojatno talentiran, a kao glazbenik je vrlo dozreo. Uz to vrlo dobro poznaje gitaru. Mnogi drugi mladi glazbenici ne donose elemente starijeg stila u svoju glazbu, no Rob je jedno vrijeme svirao gitaru za Little Miltona, koji mu je bio mentor. U Robu se može čuti i dosta Freddija Kinga, kao i Otisa Rusha."

Sa albuma “Big Otis Blues”, poslušajmo Roba Blainea u izvedbi skladbe “Hourglass Baby”.

XS
SM
MD
LG