Linkovi

Nove američke sankcije protiv Sjeverne Koreje


Američka državna tajnica Hillary Clinton je rekla da su nove sankcije usmjerene na zaustavljanje "nedopuštenih aktivnosti" ovog režima, uključujući trgovinu oružjem i luksuznom robom, od čega Pjongjang financira svoj nuklearni program

Sjedinjene Države uvode novi niz sankcija protiv Sjeverne Koreje, kako povećavaju pritisak na ovaj izolirani režim nakon potapljanja južnokorejskog ratnog broda. Američka državna tajnica Hillary Clinton objavila je sankcije danas u Seulu nakon što je zajedno s američkim ministrom obrane Robertom Gatesom vodila razgovore s njihovim južnokorejskim kolegama – ministrom vanjskih poslova Yu Myung-hwanom i ministrom obrane Kim Tae-youngom. Gospođa Clinton je rekla da su nove sankcije usmjerene na zaustavljanje "nedopuštenih aktivnosti" ovog režima, uključujući trgovinu oružjem i luksuznom robom, od čega Pjongjang financira svoj nuklearni program.

Američka državna tajnica ustrajala je u tome da sankcije nisu usmjerene na sjevernokorejski narod. Dvije strane također su objavile zajedničko priopćenje upozoravajući Pjongjang na "ozbiljne posljedice" ukoliko poduzme nove akcije agresije protiv Seula. Dvoje saveznika također je zatražilo od Sjeverne Koreje da preuzme odgovornost za potapanje broda Cheonan 26. ožujka ove godine, kojom prilikom je poginulo 46 mornara. Međunarodna istraga došla je do zaključka da je brod potopljen torpedom ispaljenim sa sjevernokorejske podmornice – što Pjongjang žestoko poriče.

XS
SM
MD
LG