Linkovi

Nove američke sankcije Iranu zbog snabdijevanja Rusije dronovima


ARHIVA - Lansiranje dronova sa iranskog ratnog broda (Foto: Iranian Army via AP)
ARHIVA - Lansiranje dronova sa iranskog ratnog broda (Foto: Iranian Army via AP)

Sjedinjene Države u petak su uvele sankcije snabdijevačima iranskh dronova za koje Washington navodi da se koriste u ruskim napadima na civilnu infrastrukturu u Ukrajini.

Ruske snage napadaju ključnu ukrajinsku infrastrukturu od oktobra, raketama i dronovima, što dovodi do rasprostranjenih nestanaka struje.

Američki Sekretarijat za finansije je u saopštenju naveo da je uveo sankcije šestorici direktora i članova odbora Vazduhoplovne industrije Kuds (QAI), takođe poznate kao Industrija za dizajn i proizvodnju lakih aviona.

Američke vlasti navode da je QAI, koji je sam pod američkim sankcijama od 2013. godina, jedan od ključnih iranskih vojnih proizvođača odgovoran za dizajn i proizvodnju dronova.

"Nastavićemo da koristimo sva sredstva kojima raspolažemo da onemogućimo (ruskom predsjedniku Vladimiru) Putinu da dođe do oružja koje koristi za vođenje svog varvarskog rata u Ukrajini koji nije ničim izazvan", poručila je u saopštenju sekretarka za finansije Dženet Jelen.

U petak je sankcionisan i direktor iranske Organizacije za vazduhoplovnu i svemirsku industriju koja je, kako se navodi iz sekretarijata, nadzire program za razvoj balističkih raketa.

Kaznenim mjerama se zamrzava bilo koja imovina sankcionisanih pojedinaca i kompanija u Americi, dok se Amerikancima zabranjuje da posluju sa njima. Oni koji ulaze u određene aranžmane sa kažnjenim entitetima takođe bi mogli da budu mete sankcija.

Sjedinjene Države su prethodno uvele sankcije kompanijama i pojedincima koje su optužile za proizvodnju ili isporuku iranskih dronova koje Rusija koristi za napad na civilnu infrastrukturu u Ukrajini.

Iran je priznao da je poslao dronove Rusiji, ali tvrdi da je to urađeno prije ruske invazije na Ukrajinu u februaru. Moskva demantuje navode da njene snage koriste iranske dronove u Ukrajini.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG