Linkovi

Kazne za stranke: 14.000 KM za govor koji može navesti na nasilje ili širenje mržnje


Centralna izborna komisija
Centralna izborna komisija

Zbog kršenja pravila ponašanja u izbornoj kampanji, Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) izrekla je novčane kazne za tri političke stranke.

Izrečene kazne uglavnom se odnose na korištenje jezika koji bi mogao podstaći na nasilje ili širenje mržnje. Strankama je dozvoljena žalba na ove odluke CIK-a.

Srpska napredna stranka kažnjena je sa 6.000 konvertibilnih maraka. CIK obrazlaže da je razlog taj što je pristalica stranke na skupu u Bratuncu "koristio jezik koji može izazvati širenje mržnje i koji je uvredljiv i ponižavajući u odnosu na spolnu pripadnost".

Nešto manja kazna je za Bosanskohercegovačku patriotsku stranku Sefer Halilović. Govor Sefera Halilovića, predsjednika stranke, u sarajevskoj općini Novi Grad mogao bi nekog navesti na nasilje ili širenje mržnje, smatra CIK, te je izrekao kaznu od 5.000 KM.

Ujedinjena Srpska je kažnjena sa 3.000 KM, jer je njen predsjednik gostujući u televizijskoj emisije koristio jezik koji ima karakterstike kao Halilovićev.

Stranke se mogu žaliti Sudu BiH.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG