Linkovi

Novalić i ostali: Odlukama nije precizirano da se kupuju respiratori


Respiratori nakon dostavljanja u Sarajevo. (Izvor: Vlada FBiH)
Respiratori nakon dostavljanja u Sarajevo. (Izvor: Vlada FBiH)

Tužilaštvo je uložilo dokumentaciju o prošlogodišnjem izdvajanju sredstava za nabavku materijala i opreme usljed pogoršanja epidemiološke situacije, naglašavajući da samo u odlukama i saglasnostima za sredstva, od kojih će kasnije biti nabavljeni respiratori, nije bilo navedeno za šta se ona izdvajaju.

Uložena je prepiska članova Federalnog štaba civilne zaštite u vezi sa telefonskom sjednicom koja je održana 1. aprila prošle godine. Članovima Štaba je u e-mailu dostavljen prijedlog odluke za izdvajanje 5.000.000 KM iz posebne naknade za nesreće radi nabavke materijala i opreme, a ubrzo potom i druga verzija u kojoj je iznos povećan na 7.000.000.

Prikazani su e-mailovi članova Štaba koji su se izjasnili da su saglasni sa odlukom. Članica Štaba Sanita Alagić je uz saglasnost dodala da će Vlada Federacije iz rezervi izdvojiti još 5.000.000.

Dan nakon ove sjednice, kako je predočeno, Vlada Federacije je dala prethodnu saglasnost na odluku Štaba. Prema tužiocu Mirzi Hukeljiću, ovi dokumenti pokazuju da je Novalić osmislio plan protivpravnih radnji da se novac iz budžeta stavi na raspolaganje Federalnoj upravi civilne zaštite (FUCZ) radi zaključenja ugovora sa pravnim licima.

Odbrane su, kao i na prethodnim ročištima, prigovarale na način na koji tužilac obrazlaže dokumente, jer ih tumači i analizira, pri tom navodeći stvari koje se ne spominju u konkretnim aktima.

Predsjedavajuća Vijeća Džemila Begović je prihvatila prigovore Odbrane i kazala tužiocima da ne daju opširne komentare sada, nego u završnoj riječi. Navela im je primjer da posljednjim dokumentom dokazuju da je Vlada donijela odluku koju je potpisao Novalić. Tužioci su navodili da samo žele da iznose svoje tvrdnje.

U spis je uložena i odluka Vlade od 2. aprila kojom se odobrava FUCZ-u 4,95 miliona KM za nabavku materijala i opreme u uslovima pogoršane epidemiološke situacije. Hukeljić je kazao da su ova sredstva dio od kojih su kupljeni respiratori.

Za zloupotrebu položaja prilikom nabavke respiratora, s Novalićem su optuženi suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak, direktor firme “F.H. Srebrena malina” Fikret Hodžić, kao i sama firma, te federalna ministrica finansija Jelka Miličević, kojoj se na teret stavlja nesavjestan rad.

U dokaze je uložen i zaključak Vlade od 9. aprila kojim prima na znanje Informaciju o aktivnostima Federalnog štaba civilne zaštite u periodu od 23. marta do 3. aprila.

Tužilac Hukeljić ukazao je na dijelove izvještaja koji, kako je naveo, pokazuju da je novac prvobitno trošen na jedan način, a potom na drugi.

On je pročitao dijelove izvještaja o izdvajanju sredstava za nabavku opreme u tri navrata, koje je svaki put pratila tabela u kojoj su bili nabrojani materijali i oprema čija je nabavka planirana, uključujući količinu i predviđenu cijenu.

Hukeljić je istakao da prilikom izdvajanja sedam miliona KM 2. aprila nije prikazana nikakva tabela sa podacima šta se namjerava nabaviti. Ukazao je da se u Izvještaju FUCZ-a dodaje da je od tih sredstava kupljeno 100 komada respiratora i da je Vlada kao kolektivni organ tek 9. aprila mogla biti upoznata o toj nabavci.

Odbrana Jelke Miličević je prigovorila na autentičnost ovog dokaza, tvrdeći da u Izvještaju FUCZ-a koji je optužena dobila nema rečenice koja se odnosi na nabavku respiratora.

Braniteljica Senka Nožica je kazala da je riječ o drugačijem sadržaju i da Miličević ne bi bila ni optužena da joj je Tužilaštvo u istrazi pokazalo taj dokument.

Tužilac Hukeljić je rekao da nema saznanja o eventualnom postojanju dokumenta drugačijeg sadržaja i da je onaj koji on ulaže pronađen u Vladi.

Tužilaštvo je prikazalo listing prema kojem je Hodžić 3. aprila zvao na telefon Solaka, kao i e-mail koji je zaposlenica “Srebrene maline” poslala Hodžiću isti dan, a u kojem se nalazi ugovor o kupoprodaji.

Prema prikazanom ugovoru, koji su potpisali Solak i Hodžić, navodi se da je predmet kupoprodaje 100 komada “invezivnih” respiratora HC VE 003 po cijeni od 10.530.000 KM. Navodi se da je kupac obavezan da izvrši stopostotnu avansnu uplatu novca, a da je prodavač dužan da otkloni eventualne nedostatke kupljene robe.

U ugovoru je predviđeno da kontrolu prilikom prijema robe obavi uposlenik Uprave i predstavnik Zavoda za javno zdravstvo.

Suđenje se nastavlja 4. juna.

XS
SM
MD
LG