Linkovi

Novaliću proslijeđena poruka da se “čuva” respiratora na stanju


Respiratori nakon dostavljanja u Sarajevo. (Izvor: Vlada FBiH)
Respiratori nakon dostavljanja u Sarajevo. (Izvor: Vlada FBiH)

Na suđenju federalnom premijeru Fadilu Novaliću i drugima za zloupotrebu položaja, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je uložilo materijalne dokaze koji pokazuju kako je došlo do nabavke druge vrste respiratora u odnosu na prvobitno ugovorenu.

Tužilaštvo je na prošlom ročištu uložilo ugovor od 3. aprila 2020. između Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) i firme “F.H. Srebrena malina” o nabavci 100 komada respiratora oznake HC VE 003. Iz danas prezentovane dokumentacije, u BiH su stigli respiratori oznake ACM812A.

Za zloupotrebu položaja prilikom nabavke respiratora, s Novalićem su optuženi suspendovani direktor FUCZ Fahrudin Solak, direktor firme „F.H. Srebrena malina“ Fikret Hodžić, kao i sama firma, te federalna ministrica finansija Jelka Miličević, kojoj se na teret stavlja nesavjestan rad.

Tužilac Mirza Hukeljić u dokaze je uložio komunikaciju između Hodžićevog poslovnog kontakta K.M. koji 4. aprila u izvjesnoj grupi navodi da više nema na stanju respiratora HC VE 003 i pita: “To je WHO uzeo, jelde”, na šta mu izvjesni Dušan Nešić odgovara: “Ameri”.

Prema prezentovanoj komunikaciji, oni dalje razgovaraju kako treba objasniti naručiocu da je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) uzeo i pitati da li može 100 komada respiratora oznake ACM812A.

U komunikaciji je i tehnička specifikacija tog respiratora, za koji se između ostalog navodi da se može koristiti u kolima hitne pomoći i prilikom operacija.

Tužilac Hukeljić je naveo da dokazuje da ovaj respirator nije namijenjen za liječenje Covida 19, na šta je Hodžićeva braniteljica Mirna Avdibegović prigovorila, navodeći da ne postoji respirator propisan za Covid.

Tužilaštvo je predstavilo komunikacije od 5. aprila u kojima Hodžić traži od K.M. papir o oduzimanju robe i moli ga da bude iskren sa njim i da se “ne zeza”.

Uložena je komunikacija u kojoj K.M. direktoru firme “Exotrade” iz Rijeke Borni Ciceru kaže: “Evo pita me za papir da odmah šalje Vladi”, te dodaje: “20 miliona mu je u igri u sljedećem krugu tako da će se prilagoditi”.

K.M. na Hodžićev e-mail 6. aprila prosljeđuje objašenje od Cicera da nije moguće isporučiti prvobitno ugovorene respiratore zbog otvaranja granica između Kine i SAD, što je uzrokovalo veću potražnju, kao i zbog toga što su WHO i vlasti Kine oduzele lager “Exotradea”. Navodi se i da se ACM respiratori “definitivno uklapaju u raspoloživi budžet”.

Nekoliko sati nakon ovog e-maila, registrovan je telefonski razgovor Hodžića i Solaka.

O problemu s nabavkom repiratora, kako je prezentovano, K.M. razgovara sa Sanjom Lekić iz firme “BTL Medical Montenegro” iz Podgorice, i navodi da bi Fikret poslije ovih 100 uzeo još 300.

Kako je prikazano u sudnici, Sanja 7. aprila šalje Fikretu e-mail sa ugovorom između “BTL Medical Montenegro” i “Srebrene maline” o nabavci 100 komada respiratora ACM812A po cijeni od 39.000 eura po komadu, odnosno, uključujući dostavu, sa ukupnom cijenom od 4.100.000 eura.

Tužilac je prezentovao i ugovor o posredovanju između ove dvije firme, a kojim je za posredovanje u nabavci robe predviđena provizija od 150.000 eura.

Hodžićeva Odbrana je osporavala navode tužioca da su zabilježeni kontakti Fikreta Hodžića i drugih, navodeći da je u porukama registrovano lice Fikret Srebrenica, te da je komunikacija ostvarena sa određenih brojeva ali da se ne zna ko je razgovarao.

Braniteljica Avdibegović je prigovarala i na zakonitost i autentičnost dokaza iz analize vezanih za komunikacije, nakon čega je Hukeljić želio da prezentuje dokaze sa hard diska, što je ponovo pokrenulo prigovore Odbrana da njima ti dokazi nisu dostavljeni.

Tužilaštvo je ponovo objašnjavalo da Odbrane mogu izvršiti uvid u sve dokaze, napominjući da se tu nalazi brojna privatna komunikacija mnogih osoba, a Odbrane su navodile da bi im trebalo pola godine da sve to pregledaju.

Tužilac je u dokaze uložio i komunikaciju s Viber grupe od 13. aprila, u kojoj direktor Ureda Vlade FBiH Hasan Ganibegović pita kad stižu respiratori, a Novalić odgovara da avion danas kreće iz Šangaja.

U dokaze je uvrštena i poruka izvjesnog Edvina Kučukovića, koji 3. aprila Ganibegovića moli da njegovu poruku proslijedi Novaliću, a u kojoj navodi: “Čuvajte se respiratora koji su sada na stanju. Nisu odgovarajući za ovu vrstu tretmana”. Kučuković dodaje da pacijenti umiru zbog nekontrolisanog pritiska, te da on “takvih” može nabaviti hiljadu komada po cijeni od 9.786 dolara po komadu. Hukeljić je naveo da je poruka proslijeđena Novaliću.

Tužilaštvo je uložilo i dokaze koji pokazuju novčane transakcije za nabavku respiratora. Među njima je i faktura od 14. jula iz FUCZ za nabavku respiratora ACM812 u iznosu od 10.530.000. Hukeljić je rekao da dokazuje kako je izvršena izmjena vrste respiratora.

Jedan od uloženih dokaza, prema riječima Hukeljića, pokazuje da je Miličević znala da se novac izdvaja za sporne respiratore.

Braniteljica Senka Nožica je prigovorila da dokazi uopšte to ne pokazuju i zatražila da se pokaže potpisnik dokumenta. Hukeljić je rekao da Odbrana te navode treba da ostavi za završne riječi. Isti prigovor Odbrane su iznosile na prethodnim ročištima u vezi načina na koji Tužilaštvo obrazlaže svoje dokaze.

Tužilaštvo je uložilo i zapisnik inspekcije koju je Agencija za lijekove obavila 26. maja 2020. i u kojem je konstatovano da ni FUCZ ni “Srebrena malina” nisu registrovani kao veletrgovci za nabavku lijekova i mediciske opreme.

Inspektori Agencije obišli su mjesto na kojem je bilo uskladišteno 80 komada respiratora ACM812A, konstatujući da uslovi smještaja nisu u skladu sa deklaracijom proizvođača. Konstatovano je i da prijem robe nije obavljen u skladu sa Pravilnikom o distribuciji po dobroj praksi i da nema obrasca po kojem je izvršena kontrola.

Nastavak suđenja je 16. juna.

  • 16x9 Image

    DETEKTOR .BA

    Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) je medijska nevladina organizacija sa sjedištem u Sarajevu i objavljuje na platformi Detektor. Specijalizirana za praćenje i izvještavanje sa suđenja za ratne zločine, korupciju i terorizam. Novinari BIRN-a BiH godinama su vodeći izvori za javnost iz oblasti tranzicijske pravde, vladavine prava i ekstremizma.

XS
SM
MD
LG