Linkovi

Novalić i ostali: Kako je u dokumentima mijenjana oznaka respiratora


Respiratori nakon dostavljanja u Sarajevo a koji su predmet suđenja premijeru Novaliću i drugima. (Izvor: Vlada FBiH)
Respiratori nakon dostavljanja u Sarajevo a koji su predmet suđenja premijeru Novaliću i drugima. (Izvor: Vlada FBiH)

Na suđenju federalnom premijeru Fadilu Novaliću i drugima za zloupotrebe prilikom uvoza respiratora, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine nastojalo je pokazati kako je u dokumentima mijenjana oznaka respiratora u odnosu na one koji su prvobitno ugovoreni.

Tužilaštvo je u materijalne dokaze uložilo dokumente u kojima se umjesto respiratora oznake HC VE003, za čiju kupovinu je ugovor potpisan 3. aprila 2020., navode respiratori oznake ACM 812A. Tužilac Džermin Pašić kazao je su optuženi od 14. aprila imali namjeru opravdati promjenu predmeta ugovora.

Za zloupotrebu položaja prilikom nabavke respiratora, s premijerom Fadilom Novalićem su optuženi suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak, direktor firme “F.H. Srebrena malina” Fikret Hodžić, kao i sama firma, te federalna ministrica finansija Jelka Milićević, kojoj se na teret stavlja nesavjestan rad.

Tužilaštvo je u spis uložilo dopis FUCZ-a od 21. aprila u kojoj od “Srebrene maline” traži obrazloženje za kašnjenje isporuke ugovorenih respiratora HC VE003.

Na ovaj dopis Hodžić odgovara da je usmenim, ali i pisanim putem Vlada obaviještena da će biti promjena u datumu isporuke i nazivu proizvoda zbog izmjena zakona u Kini, te navodi da je zatražio potpisivanje aneksa ugovora.

“I sam premijer je rekao da će to biti riješeno”, dodao je Hodžić u e-mailu.

Iz FUCZ-a mu na to odgovaraju da je “Srebrena malina” dužna obavijestiti potpisnika ugovora, a da Vlada to nije.

Solakova braniteljica Marsela Bajramović kazala je da ovi dokumenti pokazuju da je FUCZ radila po zakonu i da se ne radi o organizovanom djelovanju, kako je tužilac naveo u uvodu.

Tužilac je uložio evidenciju iz koje proizilazi da je Hodžić bio kod Solaka 22. aprila. Prikazano je obrazloženje za kašnjenje dostavljeno FUCZ-u, a u kojem se navodi da je zaključen ugovor za uvoz 100 komada respiratora oznake ACM 812A, što je, kako je napomenuo Pašić, lažni podatak.

Tužilaštvo je prikazalo ugovor o nabavci, odluku o izuzeću od primjene Zakona od javnih nabavki, kao i ponudu “Srebrene maline”, u kojima je svima napisana nova oznaka respiratora.

Tužilaštvo je uložilo i set dokaza u vezi sa pribavljanjem dozvole i registracije “Srebrene maline” kao veletrgovca medicinskom opremom.

U jednom od prikazanih e-mailova, službenik banke pita Hodžića: “Kako ti ovo prevazilaziš, s obzirom da nisi registrovan za promet medicinskom opremom?”, a optuženi odgovara: “Što se tiče dozvole za rad s medicinskom opremom, lično premijer rješava i naša firma će je imati do dolaska robe.”

Prikazana je komunikacija od 23. aprila direktora Ureda premijera Hasana Ganibegovića sa Harunom Avdibegovićem iz Agencije za lijekove BiH, kao i poruka Ganibegovića Novaliću: “Joj, jesmo se dali budali u ruke, ovom Fikretu iz Maline”, na šta Novalić pita: “Što?”

Tužilaštvo je u spis uložilo i dokaze o većem broju telefonskih razgovora Hodžića i Mladena Čančarevića iz Agencije za lijekove, kao i slanja dokumentacije radi upisa u registar.

Odbrane su i u nastavku suđenja ulagale brojne prigovore na “široka” tumačenja dokaza koja daje tužilac. Sudija Branko Perić je kod ulaganja dokumentacije o registraciji pitao branioce da li je, s ciljem efikasnosti, mogu učiniti nespornom s obzirom da se radi o uobičajenoj proceduri.

Na to je reagovao tužilac Pašić, navodeći da je procedura bila ubrzana i s propustima. Reagovala je i braniteljica Senka Nožica, rekavši da je, kada je u ovom predmetu saslušavan direktor Agencije za lijekove Aleksandar Zolak, Odbrana dostavila dokumentaciju kada se može ubrzano postupati, te da Zolak nije optužen.

Tužilaštvo je u spis uložilo saglasnost Agencije za lijekove “Srebrenoj malini” za hitan uvoz medicinskih sredstava, kao i rješenje kojim im se odobrava upis u registar veleprometnika medicinskim sredstvima, koji su izdati 27. aprila.

Tužilac Pašić je rekao da u vezi s pranjem novca ulaže dokaz da je Hodžić 27. aprila podigao 100.000 KM kao blagajnički maksimum, ali da ga nije predao. Tužilac je uložio podatke sa baznih stanica Hodžićevog telefona, koji, prema njegovom mišljenju, pokazuju da se taj kretao od Sarajeva do Banjaluke, ali da nije bio u Bostahovini, gdje je sjedište firme.

U sudnici su iznijeta različita mišljenja i zaključci šta ko vidi iz prezentovanih dokumenata, a po Nožici se jedino može zaključiti da se “Hodžić taj dan navozao”.

Hodžićeva braniteljica Mirna Avdibegović je više puta istakla da je novac o kojem tužilac govori deponovan u Sudu BiH, protestujući što tužilac to prešućuje. Ona je napomenula da Hodžićeva firma ima i poslovnicu u Vogošći.

Nastavak suđenja je 28. jula.

XS
SM
MD
LG