Linkovi

Novalić i drugi: Pehar smatra da je stručnjak trebao dati mišljenje o respiratorima


Respiratori nakon dostavljanja u Sarajevo. (Izvor: Vlada Federacije BiH)
Respiratori nakon dostavljanja u Sarajevo. (Izvor: Vlada Federacije BiH)

Na suđenju federalnom premijeru Fadilu Novaliću i drugima za zloupotrebu položaja, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine Davor Pehar naveo je da je za odluku o vrsti respiratora koji će biti kupljeni trebao biti angažovan stručnjak.    

Pehar, direktor Zavoda za javno zdravstvo i član Kriznog štaba Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), kazao je da je poslije sjednice Štaba 1. aprila 2020. godine tražio prijem kod premijera, jer nije bio zadovoljan dinamikom nabavki medicinske opreme.

Svjedok je rekao da ne zna da li je na sjednici spominjana nabavka respiratora, dok je u iskazu iz istrage naveo da misli da je o tome razgovarano. On je kazao da je smatrao da je prioritetna nabavka zaštitne opreme za zdravstvene radnike.

Novalić mu je na kraćem sastanku, kako je naveo, rekao da „ide nabavka respiratora“.

Prema riječima Pehara, istog dana poslijepodne održana je telefonska sjednica Kriznog štaba, koja ga je zatekla u vožnji. Naveo je da zbog zauzetosti nije vidio dnevni red koji je poslan e-mailom putem koga je dio članova dao saglasnost za tačke na sjednici, a on telefonom.

„Nisam bio upoznat dok nije bilo u medijima“, kazao je Pehar, a tužilac Džermin Pašić ga je dopunio da su ta sredstva bila iskorištena za nabavku respiratora.

Na pitanje da li je sa komandantom Štaba Jelkom Miličević razgovarao za koje su potrebe nabavljena sredstva, odgovorio je da jeste možda tek poslije.

Novalić, suspendovani direktor FUCZ Fahrudin Solak i direktor firme „F.H. Srebrena malina“ Fikret Hodžić optuženi su za zloupotrebu položaja prilikom pošlogodišnjeg uvoza respiratora, a s njima se sudi i federalnoj ministrici finansija Jelki Milićević, kojoj je na teret stavljen nesavjestan rad.

Novalićeva braniteljica Vasvija Vidović pitala je Pehara da li je on tražio da se premijer lično uključi u nabavke, na šta je on odgovorio da je premijer bio najpozvaniji da s njim razgovara.

Na pitanje Solakove braniteljice Marsele Bajramović, Pehar je rekao da nije bio upoznat da je ugovorom o nabavci respiratora bilo predviđeno da predstavnik Zavoda za javno zdravstvo izvrši kontrolu prilikom prijema respiratora. On je rekao da je to vidio u dopisu iz FUCZ, ali da Zavod uopšte nema stručnjaka koji bi obavio tu vrstu kontrole.

Složio se da je u to vrijeme bilo teško doći do željene vrste tih aparata.

Pehar je ispričao kako je krajem marta prošle godine Zavod sačinio plan potreba zdravstvenih ustanova za medicinskom opremom, koji su predstavili na sastanku sa Novalićem, Solakom i drugima u Vladi.

Svjedoku su predočene tri verzije prijedloga za nabavke, a u jednoj od njih se navodi nabavka sedam respiratora za 455.000 KM. Pehar je rekao da se jedna verzija odnosila na najpotrebnije stvari u okviru budžeta od milion KM. Dodao je da su pretpostavljenu cijenu respiratora dobili njegovi saradnici od UNDP-a.

Pehar je rekao da su u iskazanim potrebama bili navedeni samo respiratori, bez ikakvih tehničkih detalja. Na pitanje sudije Branka Perića ko je trebao odlučiti koji će konkretno respiratori biti nabavljeni, odgovorio je da smatra da je trebao biti angažovan stručnjak.

Kao svjedok Tužilaštva saslušana je i Marina Bera, pomoćnica u Federalnom ministrarstvu zdravstva, koja je rekla kako je krajem marta prošle godine iz medija saznala da je smijenjena s dugogodišnje pozicije u Kriznom štabu FUCZ.

Ona je rekla da je smijenjena većina drugih članova. Kazala je da nije bila obaviještena o razlogu smjene, a da je iz medija shvatila da su smatrali da je Krizni štab prevelik.

Bera je ispričala da je na posljednjem sastanku Kriznog štaba prije smjene razgovarano o nabavci velike količine testova za koronavirus i da je insistirala da se prije odluke dobije stav struke o mogućnostima upotrebe testova u laboratorijama i roka upotrebe.

Prema njenim riječima, ostali su se složili s tim i dogovorili su se da će izglasati nabavku čim dobiju mišljenje stručnjaka.

Dodala je da FUCZ ne može dati odgovor na pitanje testova već samo mikrobiolozi iz kliničkih centara.

Bera je navela da na sjednicama Kriznog štaba kojima je prisustvovala od 16. do 24. marta nije bila razmatrana nabavka respiratora.

Braniteljica Vidović je pitala svjedokinju da li joj je poznato da je Vlada 31. januara zadužila Federalno ministarstvo zdravstva da je informiše o potrebi za respiratorima i drugoj medicinskoj opremi. Bera je odgovorila da su oni preduzeli aktivnosti po tom pitanju, ali je napomenula da na Kriznom štabu nije bilo riječi o respiatorima.

Novalić je napomenuo da je Vlada 28. februara proslijedila smjernice Svjetske zdravstvene organizacije u vezi sa minimalnim specifikacijama za respiratore i drugu opremu.

Suđenje se nastavlja 26. aprila, kada Tužilaštvo namjerava ulagati materijalne dokaze, uključujući analizu dokumenata izuzetih u pretresima.

XS
SM
MD
LG