Linkovi

Nova, virulentnija varijanta HIV i klinička ispitivanja kandidata za vakcinu protiv HIV


 Moderna je krenula s kliničkim ispitivanjima svoje vakcine protiv HIV-a.
 Moderna je krenula s kliničkim ispitivanjima svoje vakcine protiv HIV-a.

Nova varijanta virusa stečene humane imunodeficijencije (HIV) pojavila se u Evropi.

Prvi put je detektovana u Nizozemskoj, a odlikuje se većom transmisivnošću te ozbiljnijim oblikom bolesti koju izaziva. Dobra vijest je što postojeće terapije djeluju u na ovu varijantu.

Nova virulentnija varijanta HIV se pojavila krajem 90-tih

Virusi ne moraju evoluirati tako da izazivaju blažu bolest – to je jedna zabluda kojih se moramo riješiti. Noviji dokaz da je to zabluda je detekcija visoko virulentne varijante HIV, o čemu su početkom februara izvijestili naučnici s Oksforda u časopisu Science.

Varijanta je otkrivena kod nešto više od stotinu ljudi uključenih u ovu analizu, a karakteriše je to što ima sposobnost proizvodnje više virusnih čestica, zbog čega zaražene osobe mogu lakše prenositi virus.

Također, uzrokuje brži pad broja CD4 T-limfocita u krvi, što znači da zaražena osoba brže razvije SIDA/AIDS ukoliko je HIV pozitivna. CD4 su T-ćelije koje imaju niz važnih uloga u imunološkom odgovoru organizma, a upravo njih napada i razara HIV.

U poređenju s osobama zaraženim drugim sojevima HIV-a, oni zaraženi novom varijantom imali su do 5,5 puta više virusa u krvi, a populacija njihovih CD4 T limfocita se smanjivala gotovo dvostruko brže. Pad CD4 T limfocita je znak kako je HIV oštetio imunološki sistem.

Naučnici predviđaju da osobe pozitivne na ovu varijantu mogu razviti AIDS za 2-3 godine od infekcije, dok se kod osoba zaraženih drugim varijantama to događa za nekih 6-7 godina.

Autori studije procjenjuju da se ova varijanta pojavila devedesetih i da se onda 2000.-tih počela brže širiti. No, stručnjaci za javno zdravstvo specijalizirani za pandemiju HIV nisu zabrinuti zbog ove varijante. Dobra stvar je da postojeće terapije još uvijek djeluju.

Moderna razvija kandidata za vakcinu protiv HIV

Inače, HIV je virus koji jako brzo mutira i ta osobina je poteškoća pri stvaranju efikasnih vakcina protiv njega. Dosadašnji pokušaji stvaranja vakcine su prošli neslavno.

Međutim, sada je Moderna, kompanija koja je razvila mRNA vakcinu protiv COVID-19 krenula s kliničkim ispitivanjima svoje vakcine protiv HIV-a, bazirane također na mRNA tehnologiji.

U ovoj studiji, koju je dijelom finansirala Fondacija Bill & Melinda Gates, pratiće 56 HIV negativnih odraslih sudionika, s ciljem proučavanja sigurnosti i efikasnosti vakcine. Četrdeset i osam dobrovoljaca će primiti barem jednu dozu vakcine, od kojih će 32 dobiti i buster vakcinu. Preostalih osam će primiti samo buster.

Ovo je prva faza kliničkih ispitivanja u kojoj se testira sigurnost, tolerabilnost vakcine te potencijal stvaranja imunološkog odgovora.

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG