Linkovi

Nova varijanta Covida: više se širi, simptomi blaži


Ilustracija
Ilustracija

XBB.1.5 varijanta koronavirusa, neslužbenog naziva „Kraken”, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, do sada je najprenosivija varijanta COVID-a. Raširena je u SAD, a širi se i Evropom.

„Očekujemo nove valove infekcija, ali se to ne mora pretvoriti u nove valove smrtnih slučajeva, jer naše mjere i dalje funkcionišu”, rekla je epidemiologinja Maria von Kerkhove, tehnička voditeljica odgovora na COVID-19 pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Šta je XBB.1.5?

XBB.1.5. je nova podvarijanta omikrona nastala kombinacijom dvije prethodne i ima dvije dodatne mutacije koje omogućavaju još lakše širenje. Prvi put je registrovana u oktobru u Sjedinjenim Američkim Državama, gde trenutno dominantno cirkuliše. Kako javlja Reuters, procjenjuje se da je ova podvarijanta odgovorna za 27,6% slučajeva COVID-19 u Sjedinjenim Državama protekle sedmice.

Evropske zemlje koje su do sada prijavile slučajeve infekcije XBB.1.5 podvarijantom su Danska, Francuska, Austrija, Nemačka, Italija, Španija, Švedska, Island, Belgija, Republika Češka, Portugal i Irska.

U Bosni i Hercegovini ima malo testiranja na varijante i podvarijante, a situacija nije puno bolja ni u zemljama regiona.

Upotreba naziva „Kraken” se ne preporučuje, tim prije što ovaj naziv više širi paniku i strah.

Simptomi i mjere zaštite

U SAD-u postoje rane indikacije da XBB.1.5 nije ništa smrtonosniji od drugih omikronskih mutacija.

„Zaražene osobe uglavnom imaju simptome slične prehladi, kao što su curenje iz nosa, grlobolja, kašalj i začepljenost, ali je manje vjerovatno da će imati neke ozbiljnije simptome, kao što su visoka temperatura, gušenje, razne komplikacije i bolničko liječenje. Ovo se posebno odnosi na ljude koji su u potpunosti primili vakcine i/ili imaju već izgrađen imunitet od prethodne infekcije COVID-om u prošlosti”, objasnila je epidemiologinja dr. Nina Rodić Vukmir iz JZU Institut za javno zdravstvo Republike Srpske.

Mjere poput redovnog temeljitog pranja ruku, izbjegavanja okupljanja, nošenje maski i revakcinacija smanjuju rizik infekcije.

„Bivalentna dopunska vakcina pruža stalnu zaštitu od hospitalizacije kada je zaražena ovim podtipovima, posebno u osjetljivim populacijama. Vakcine nam i dalje pružaju određenu zaštitu od teških bolesti ako se zarazite podtipom XBB.1.5. Međutim, moguće je da smo manje zaštićeni od prijenosa podtipa XBB.1.5”, dodala je Rodić Vukmir.

Premda su simptomi nove podvarijante dosta blagi, stručnjaci upozoravaju da osjetljive grupe stanovništva, osobe koje imaju hronične bolesti i stariji, mogu imati i ozbiljnije simptome usljed slabijeg zdravlja. Njima se naročito preporučuje praćenje mjera zaštite i primanje revakcina.

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG