Linkovi

Nova upozorenja na poplave izdata su od Virginije do New Hampshirea


Čovjek pliva poplavljenom cestom u New Bernu, Sjeverna Karolina, 16. septembar 2018.
Čovjek pliva poplavljenom cestom u New Bernu, Sjeverna Karolina, 16. septembar 2018.

Stanovnici Sjeverne i Južne Karoline pokušavaju da se oporave od posljedica uragana Florence, dok se očekuju nove poplave zbog porasta vodostaja u rijekama.

Nevrijeme je u utorak zahvatilo sjeveroistočni dio američke obale, a upozorenja na poplave izdata su od Virginije do New Hampshirea.

Broj žrtava oluje porastao je na 32, među kojima 24 u Sjevernoj i 6 u Južnoj Karolini. Jedna osoba je poginula u ponedjeljak u Virginiji, koju je pogodilo najmanje 16 tornada. Nacionalna meteorološka služba saopštila je da su u toj saveznoj državi uništene desetine zgrada.

U međuvremenu, šteta pričinjena u oluji procjenjuje se i na do 22 milijarde dolara, a prema podacima meteorološke službe, samo u Sjevernoj Karolini je palo više od 30 hiljada milijardi litara kiše.

U oluji Florence spašene su hiljade ljudi
U oluji Florence spašene su hiljade ljudi

U toj saveznoj državi su poplavljene kuće, putevi su pretvoreni u rijeke, a spašene su hiljade ljudi.

Očekuje se da će nivo vode nastaviti da raste u utorak u gradovima kao što je Fayetteville, u kojem živi 200 hiljada stanovnika, što ometa napore da se obnovi snabdijevanje električnom energijom, raščiste putevi, a građani vrate kući.

"Poplave će i dalje biti problem tokom vikenda i naredne nedjelje", saopštio je meteorolog Hal Austin.

S obzirom na to da je 1.500 puteva zatvoreno širom Sjeverne Karoline, vatrogasne i spasilačke službe ne mogu da dođu do mnogih područja u kojima je pričinjena velika šteta.

Preplavljeni putevi u Sjevernoj Karolini
Preplavljeni putevi u Sjevernoj Karolini

​"Uslovi na putevima se mijenjaju. Pojedini otvoreni putevi bi mogli da budu neprohodni", tweetovao je Sekretarijat za saobraćaj Sjeverne Karoline.

Gotovo 350 hiljada ljudi i dalje je bez struje.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG