Linkovi

Nova studija o rizičnim faktorima oboljenja od raka dojke nailazi na kritike


Nova studija o rizičnim faktorima oboljenja od raka dojke nailazi na kritike

Studija poziva na smanjenje rizika poput konzumiranja alkohola, pretilosti, prevelike izloženosti zračenju i hormonalnih terapija

Jedna nova zdravstvena studija upozorava žene da pretilost, prekomjerno konzumiranje alkohola, prevelika izloženost zračenju tijekom medicinskih pregleda i hormonalne terapije za vrijeme menopauze mogu povećati rizik oboljenja od raka dojke. No, kritičari kažu da izvještaj ne navodi brojne industrijske kemikalije i zagađivače okoliša kao uzročnike te bolesti, koji - prema njima - predstavljaju veći rizik za žene od oboljenja nego njihove životne navike.

Autori novog izvješća o povezanosti raka dojke i okoliša priznaju da je njihova definicija “okoliša” puno uža nego što je uobičajeno. Kažu da ono što žene treba najviše zabrinjavati u vezi oboljenja od raka dojke nisu zagađivači u zraku i vodi:

"Radi se o mnogim faktorima koje inače ne povezujemo s okolišem, ali oni predstavljaju naš najvažniji okoliš. Ono što jedemo, koliko viška kilograma imamo, da li vježbamo, da li izbjegavamo zračenja - to su uzroci. Zapravo, za njih već dugo znamo da uzrokuju rizik od raka dojke."

Doktorica Kathy Helzelsouer jedna je od suatorica izvješća kojeg je objavio Institut za medicinu u Washingtonu. Ona kaže da tjelesna težina i prevelika gojaznost igraju važnu ulogu jer masne stanice proizvode hormon estrogen koji potiče rast raka dojke u većini slučajeva. Autori izvješća kažu da ono predlaže nove mjere zaštite od jednog od najčešćih oblika raka kod žena:

"Pozivamo na poduzimanje koraka za koje znamo da će pomoći. Jedan od njih je minimalna izloženost radijaciji, posebice u adolescentnoj dobi, kad se dojke razvijaju."

No, Laura Anderko, stručnjakinja za javno zdravstvo pri bolnici Sveučilišta Georgetown u Washingtonu, kaže da to izvješće ne poziva na nikakve mjere niti otkriva išta novo. Ona kaže da je uska definicija okoliša u izvješću zbunjujuća:

"Mislim da tvrdnja da su pretilost i konzumiranje alkohola rizični okolišni faktori zbunjuje ljude i daje im krive informacije te stvara ideju da su za oboljenje od raka odgovorni oni sami. To frustrira, zbunjuje i stvara osjećaj očaja kod ljudi koji su preboljeli rak i kod njihovih bližnjih."

Laura Anderko kaže da je ovo izvješće trabalo biti sveobuhvatnije te da je trebalo za metu uzeti ulogu vlade i industrije u smanjivanju rizika oboljenja od raka dojke. Međutim, doktorica Helzelsouer ostaje pri zaključcima izvješća:

"Dugo sam godina podučavala epidemiologiju raka i zdravstvena istraživanja na tom području. Stojim uz to da je jedan od rizičnih faktora i jedan od okolišnih faktora naša prehrana."

No, kritičari ovog izvješća kažu da je njime propuštena prilika da se zatraže strožiji standardi testiranja novih kemikalija i regulacija zagađivača okoliša koji predstavljaju značajan rizik oboljenja od raka dojke.

XS
SM
MD
LG