Linkovi

Nova premijerka Švedske ponovo izabrana, nekoliko dana poslije ostavke


Ministarica finansija i liderka Socijaldemokratske partije Magdalena Andersson ponovo je izabrana za premijerku Švedske 29. novembra 2021.
Ministarica finansija i liderka Socijaldemokratske partije Magdalena Andersson ponovo je izabrana za premijerku Švedske 29. novembra 2021.

Prva premijerka u historiji Švedske Magdalena Andersson ponovo je izabrana u ponedjeljak, nekoliko dana pošto je podnijela ostavku zbog političkih, predizbornih previranja.

Parlament ju je izabrao za premijerku tijesnom većinom glasova, drugi put za manje od nedjelju dana, nakon što je predstavila plan rada manjinske vlade koju bi činile samo njene socijaldemokrate.

Bivša ministarica finansija je prvi put izabrana u srijedu, ali je poslije samo nekoliko sati podnijela ostavku, nakon što je njen jedini koalicioni partner napustio vladu budući da je skupština usvojila opozicioni prijedlog budžeta.

"Kao i sve manjinske vlade, nastojaćemo da sarađujemo sa svim strankama u parlamentu i vidim dobre prilike za to", izjavila je na konferenciji za novinare Magdalena Andersson, čija stranka drži 100 od 349 mjesta u parlamentu.

"Socijaldemokrate su ubjedljivo najveća stranka u parlamentu. Za nama je duga tradicija saradnje sa drugima i preduzimanja svih koraka neophodnih da bi se Švedska povela naprijed", poručila je poslanicima Andersson.

Lider desičarske opozicione desničarske Umjerene stranke, Ulf Kristersson, opisao je novu administraciju kao "devetomjesečnu prelaznu vladu" i ocijenio da neće moći da postigne mnogo toga prije izbora koji su zakazani za septembar 2022.

Andersson će morati da predvodi jednu od najslabijih švedskih vlada u posljednjih nekoliko decenija, i vodi politiku na osnovu budžeta koji su formulisale tri opozicione stranke, među kojima su i Švedske demokrate, koji su protivnici imigracije a čiji su uspjesi na izborima u protekloj deceniji osnovni razlog aktuelnih političkih previranja u zemlji.

Socijaldemokrate su na vlasti od 2014. godine, uz podršku partija koje nemaju mnogo zajedničkih tačaka mimo želje da spriječe Švedske demokrate da utiču na politiku.

Anderssson očekuju brojni izazovi. U predgrađima velikih gradova je učestalo nasilje koje izazivaju lokalne bande. Zdravstvene službe su se jedva nosile sa pandemijom i moraju da se ojačaju, dok vlada takođe treba da se bavi obećanim prelaskom na ekonomiju nulte emisije štetnih gasova.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG