Linkovi

Nova ostavka u Pentagonu: Otišao i šef kabineta


Bivši šef kabineta američkog sekretara za odbranu Kevin Sweeney
Bivši šef kabineta američkog sekretara za odbranu Kevin Sweeney

Šef kabineta američkog sekretara za odbranu, Kevin Sweeney, podnio je ostavku, saopšteno je u subotu iz Pentagona. Sweeney je na tom položaju bio od januara 2017. godine.

"Poslije dvije godine u Pentagonu, odlučio sam da je pravo vrijeme da se vratim u privatni sektor. Bila mi je čast da služim sa muškarcima i ženama u Sekretarijatu za odbranu", saopštio je on.

Riječ o najnovijoj u nizu ostavci u Pentagonu. Jim Mattis, pod kojim je Kevin Sweeney služio, podnieo je ostavku na položaj sekretara za odbranu u decembru, poslije odluke predsednika Donalda Trumpa da povuče oko dvije hiljade američkih vojnika iz Sirije.

U pismu ostavke, Mattis nije pomenuo Trumpa po imenu, ali je istakao velike razlike u stavovima između njega i predsjednika, naročito kada je riječ o značaju saveznika i upotrebi američke moći.

Predsjednik Donald Trump i bivši sekretar za odbranu Jim Mattis na sastanku kabineta u Bijeloj kući (arhiva)
Predsjednik Donald Trump i bivši sekretar za odbranu Jim Mattis na sastanku kabineta u Bijeloj kući (arhiva)

Mattis je prvobitno najavio da će položaj napustiti krajem februara, ali je Trump 23. decembra saopštio da će dotadašnji Mattisov zamjenik Patrick Shanahan biti vršilac dužnosti sekretara za odbranu od 1. januara, što je ubrzalo Mattisov odlazak.

Ostavku je krajem decembra podnela i portparolka Pentagona Dana White​, koju je prošlog utorka zamenio Charles Summers​ mlađi.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG