Linkovi

Advokat optužen da je lagao istražitelje FBI-ja


Specijalni tužilac u istrazi ruskog mijeešanja u američke izbore, Robert Mueller
Specijalni tužilac u istrazi ruskog mijeešanja u američke izbore, Robert Mueller

Specijalni tužilac Robert Mueller, koji istražuje rusko miješanje u američke izbore 2016. optužio je jednog pravnika da je lagao istražitelje o svojim kontaktima sa Rick Gatesom, bivšim saradnikom izbornog štaba predsjednika Donalda Trumpa, protiv kojeg je već podignuta otpužnica zbog pranja novca u slučaju koji je povezan sa njegovim lobističkim aktivnostima u Ukrajini.

Muellerova kancelarija objavila je optužbe protiv pravnika Alex Van Der Zwanna uz očekivanje da će on tokom dana priznati krivicu pred sudom u Washingtonu.

Der Zwann je radio za pravnu firmu koju je ukrajinsko ministarstvo pravosuđa angažovalo 2012. da pripremi izvještaj o suđenju bivšoj ukrajinskoj premijerki Yuliji Tymoshenko.

On je tvrdio da je njegov posljednji kontakt sa Gatesom bio sredinom avgusta 2016.

Tymoshenko je, inače, optužena za pronevjeru novca i zloupotrebu položaja i provela je izvjesno vijreme u zatvoru, ali je kasnije oslobođena optužbi.

Iz kancelarije specijalnog tužioca navodi se da je Van Der Zwann lagao kada je rekao da ne zna zbog čega Muellerovoj kancelariji nije predat email koji je u septembru 2016. razmijenio sa neimenovanom osobom, dok je zapravo on sam obrisao taj email.

U krivičnoj prijavi protiv Zwanna navodi se da je lagao o svojim komunikacijama sa Gatesom i neimenovanom osobom.

Gates i bivši Trumpov predsjednik izbornog štaba Paul Manafort optuženi su u oktobru u vezi sa svojim konsultantskim poslovima u Ukrajini u ime pro-ruske vlade bivšeg predsjednika Viktora Yanukovycha, koji je smijenjen u građanskoj pobuni 2014. i prebjegao u Rusiju, gdje je dobio azil.

Prošle nedjelje, Mueller je podigao otužnicu protiv 13 ruskih državljana i trojice entiteta zbog sprovođenja ilegalne kampanje "informacionog rata" sa ciljem da poremete izbore 2016. i pomognu Trumpu da osvoji Bijelu kuću.

Bivši Trumpov savjetnik za nacionalnu bezbednost Michael Flynn i George Papadopoulos, svojevremeno savjetnik za spoljnopolitička pitanja, priznali su krivicu, odnosno priznali da su lagali federalne istražitelje o svojim kontaktima sa Rusijom.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG