Linkovi

Nova knjiga Boba Woodwarda prikazuje haos u Bijeloj kući


Bob Woodward, autor knjige ''Strah: Trump u Bijeloj kući''
Bob Woodward, autor knjige ''Strah: Trump u Bijeloj kući''

Nova knjiga legendarnog novinara Boba Woodwarda: "Strah: Trump u Bijeloj kući", zasnovana na svjedočenjima "insajdera" iz administracije, prikazuje američkog predsjednika Donalda Trumpa kao lidera opasno neupućenog u svjetska pitanja, a njegovu Bijelu kuću kao disfunkcionalnu i razorno zaokupljenu unutrašnjim sporovima.

Woodwardova knjiga je zasnovana na stotinama sati intervjua sa ljudima koji su iz prve ruke učestvovali u Trumpovom 20-mjesečnom predsjedništvu. Američki lider opisan je kao čovjek opsjednut krivičnom istragom pitanja da li je opstruirao pravdu pokušavajući da zaustavi istragu specijalnog tužioca Roberta Muellera o ruskom miješanju u predsjedničke izbore 2016.

U jednom trenutku, kako piše Woodward ranije ove godine, Trumpov advokat John Dowd organizovao je, radi vježbe, simulirano ispitivanje Trumpa o vezama njegovog izbornog štaba sa Rusijom i njegovim potezima na položaju predsjednika ali se Trump tako često spoticao u vezi sa činjenicama da bi na kraju izgubio kontrolu i razbijesnio se.

“Ta stvar je prokleta prevara", rekao je Trump o istrazi dok je vježba za svjedočenje okončana njegovom rečenicom "Zaista ne želim da svjedočim." Dowd je, prema Woodwardu, rekao Trumpu da će završiti u narandžastom zatvorskom odijelu ako bude svjedočio pred Muellerom. Nekoliko mjeseci kasnije, kako navodi Woodward, Trump je rekao Dowdu - "bio bih stvarno dobar svjedok."

“Niste dobar svjedok", odgovorio je Dowd. "Gospodine predsjedniče, bojim se da jednostavno ne mogu da vam pomognem".

Slijedećeg jutra, Dowd je dao ostavku u timu Trumpovih advokata.

Predsjednikovi sadašnji advokati su mjesecima pregovarali sa Muellerovim pravnim timom koji želi da razgovara sa predsjednikom ali nije postignut dogovor o tome. Trumpov advokat Rudy Giualini u više navrata je rekao da se plaši da će Trump, ako bude svjedočio pod zakletvom, biti uhvaćen u krivokletstvu - odnosno krivičnom djelu laganja vlasti.

Woodward, koji je prije više decenija, kao mladi reporter Washington Posta napisao istraživačke članke o korupciji u Bijeloj kući, koji su doveli do ostavke predsjednika Richarda Nixona, poziva se na aktuelne i bivše zvaničnike Bijele kuće koji vrlo negativno govore o Trumpu, navodeći da ga nije zanimalo kako bi njegovi potezi na mjestu predsjednika mogli da ugroze svjetsku bezbjednost i da često nije upoznat sa opšte poznatim činjenicama.

Woodwardovi pokušaji da dobije intervju sa Trumpom nisu urodili plodom, iako je predsjednik, kasno, pokušao da razgovara sa novinarom nakon što je već završio rukopis knjige.

Autor, koji je jedan od urednika-saradnika Washington Posta, citira šefa osoblja Bijele kuće Johna Kellyja, koji Trumpa naziva "idiotom" i "neuravnoteženim". Woodward piše da je sekretar za odbranu Jim Mattis opisivao Trumpa kao nekoga ko ima mentalne sposobnosti "učenika petog ili šestog razreda."

"On je idiot. Nema svrhe pokušati da ga bilo šta ubijediš. Potpuno je ispao iz kolosjeka. Ovo je opšte ludilo", rekao je Kelly na jednom sastanku osoblja u svojoj kancelariji, kako prenosi Woodward. "Ne znam zašto je bilo ko od nas ovdje. Ovo je najgori posao koji sam ikada imao."

Woodward navodi da su saradnici često sklanjali dokumenta sa Trumpovog stola u Ovalnoj kancelariji da bi ga spriječili da ih potpiše kako bi se sprovele akcije za koje su saradnici mislili da bi ugrozile svjetsku bezbjednost ili američke interese. Autor to opisuje kao "administrativni puč" i "nervni slom" izvršne grane vlasti.

Woodward navodi da Trump često ismijava svoje saradnike iza leđa, i da je tako jednom rekao da bivši savjetnik za nacionalnu bezbjednost H.R. McMaster zbog načina na koji se oblači u jeftina odijela izgleda kao "prodavac piva", a svog prvog šefa osoblja Reincea Priebusa je opisao kao "pacovčića koji trčkara unaokolo."

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG