Linkovi

Nova istraga protiv Navaljnog, prijeti mu 30 godina zatvora


Aleksej Navalni
Aleksej Navalni

Zatvoreni ruski opozicioni političar Aleksej Navaljni je kazao da su ga istražitelji zvanično obavijestili da je protiv njega pokrenuta nova istraga.

Navaljni je 20. oktobra tvitovao da je istraga pokrenuta po optužbi za propagiranje terorizma, javne pozive na ekstremističke aktivnosti, finansiranje ekstremističke organizacije i rehabilitaciju nacizma.

Optužbe proizilaze iz aktivnosti YouTube kanala Popular Politics njegovih saradnika u samoizgnanstvu koji je kritikovao Kremlj zbog ničim izazvane invazije Rusije na Ukrajinu.

Rekao je da su njegovi advokati izračunali da bi se mogao suočiti sa još 30 godina zatvora ako bude osuđen.

"Pa, šta da vam sada kažem? Pretplatite se na Popular Politics", piše u posljednjem u nizu Navaljnijevih tvitova od 20. oktobra.

Navalnijevu fondaciju za borbu protiv korupcije (FBK) i druge grupe povezane s njim, kao i njegov politički pokret, ruske vlasti su u junu 2021. proglasile "ekstremističkim organizacijama" i rasformirale ih.

Nekoliko Navaljnijevih saradnika već je optuženo za isto djelo.

Navaljni služi duge zatvorske kazne po optužbi za kršenja uslova za uslovnu slobodu, nepoštovanja suda i pronevjere – optužbe koje su on i njegove pristalice više puta odbacivali kao politički motivisane.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG