Linkovi

Grčki konzervativci pobijedili Sirizu premijera Ciprasa


Kirijakos Micotakis, lider opozicione, konzervativne partije Nova demokratija, glasa na izborima 7. jula 2019.
Kirijakos Micotakis, lider opozicione, konzervativne partije Nova demokratija, glasa na izborima 7. jula 2019.

Lider konzervativne grčke opozicije, Kirijakos Micotakis ubjedljivo je pobijedio ljevičarskog premijera Aleksisa Ciprasa na parlamentarnim izborima u nedjelju.

Cipras, koji je vodio grčku vladu protekle četiri godine, izjavio je da je nazvao Micotakisa, sina bivšeg premijera, da mu čestita na pobjedi.

Prema kombinovanim anketama glavnih grčkih TV stanica, Micotakisova Nova demokratija vodi u odnosu na Ciprasovu Sirizu u prosjeku sa 39,8% prema 31,6%. glasova. Ako se taj odnosi održi, 51-godišnji Micotakis, diplomac američkog Harvarda, imaće većinu od 158 od 300 mjesta u parlamentu u Atini.

44-godišnji Cipras, najmlađi premijer Grčke u više od jednog vijeka, mjesecima je zaostajao u predizbornim anketama, a birači su masovno izražavali nezadovoljstvo zbog visokih poreza.

Grčka tek počinje da se oporavlja od teške finansijske krize, u toku koje je skočila stopa nezaposlenosti kao i nivo siromaštva. Zemlja je bila prinuđena da prihvati milijarde dolara finansijske pomoći od Međunarodnog monetarnog fonda, drugih zemalja evrozone i Evropske centralne banke, u zamjenu za veliko rezanje troškova i druge reforme.

Micotakis je obećao da će stvoriti više radnih mjesta pomoću stranih investicija, smanjenja poreza i uklanjanja prepreka za rad kompanija.

"Grčka je poslala signal Evropi da je vrijeme da stavimo populizam iza nas", izjavila je Ana Mišel Asimkopulo, predstavnica Nove demokratije.

"Osnovni razlog za ovaj rezultat je ekonomija", izjavio je analitičar Teodor Kolumbis. "U proteklih četiri, pet godina, ljudi nisu vidjeli pomak, naprotiv smanjene su plate i penzije".

​"Želim vladu koja će se izabrati na osnovu toga šta je najbolje za njene građane, koji su gladni", izjavio je za Reuters penzioner Kristos Mpekos. "Da daju poslove mladima kako ne bi odlazili."​

Aleksis Cipras, lider levičarske partije Siriza, glasa na izborima 7. jula 2019.
Aleksis Cipras, lider levičarske partije Siriza, glasa na izborima 7. jula 2019.

Cipras je poručio da svaki glas za Micotakisa odlazi političkom establišmentu koji je Grčku i doveo na ivicu provalije. Međutim, on je takođe kritikovan zbog načina na koji je rješavao krizu kao i zbog donošenja nepopularnog dogovora sa Sjevernom Makedonijom.

​Grčka je 2018. ispunila i posljednje obaveze iz paketa pomoći ali je i dalje pod nadzorom kreditora koji žele da izbjegnu buduće fiskalne propuste. Ekonomski rast se vratio ali je stopa nezaposlenosti 18% - najviša u evrozoni.

Nova demokratija je obećala da će investirati u dobro plaćene poslove sa pristojnim beneficijama. Takođe je obećala da će se energično obračunati sa kriminalom u nekim dijelovima Atine, gdje postoji snažan pokret anarhista. U jednom naselju, aktivisti su upali na biralište i izašli sa glasačkom kutijom.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG