Linkovi

Nova britanska premijerka Liz Truss obećala rješenja za energetsku krizu


Nova britanska premijerka Liz Tras i njen suprug Hju O'Liri ispred rezidenciji u Dauning stritu u Londonu, 6. septembra 2022.
Nova britanska premijerka Liz Tras i njen suprug Hju O'Liri ispred rezidenciji u Dauning stritu u Londonu, 6. septembra 2022.

Liz Truss preuzela je dužnost britanske premijerke i obećala rješavanje nekih od najozbiljnijih problema, među kojima su visoke cijene energenata, prijetnja recesije, loše stanje zdravstvenog sistema i nezadovoljstvo radnika u brojnim sektorima.

Truss, treća premijerka u historiji zemlje i četvrti konzervativni lider u proteklih šest godina, doputovala je na imanje kraljevske porodice u Škotskoj, Balmoral, i sastala se sa 96-godišnjom kraljicom Elizabethom, koja joj je povjerila zadatak formiranja vlade. Kraljica je prethodno primila premijera Borisa Johnsona, koji joj je formalno podnio ostavku, koju je bio primoran da podnese poslije tri burne godine na vlasti.

"Suočavamo se sa ozbiljnim globalnim problemima, koji su posljedica užasnog rata Rusije protiv Ukrajine i efekata Covida", rekla je 47-godišnja Truss u obraćanju Britancima ispred rezidencije u Downing Streetu.

"Uvjerena sam da zajedno možemo da prebrodimo ovu krizu. Možemo da obnovimo ekonomiju i postanemo moderna, blistava Britanija", poručila je.

Liz Truss rekla je da ima tri prioriteta: rast ekonomije pomoću smanjenja poreza, rješavanje problema visokih cijena goriva, i pružanje građanima adekvatne njege od strane državnog sistema zdravstvene zaštite.

Liz Truss se sastaje sa kraljicom Elizabethom u zamku Balmoral u Škotskoj, 6. septembra 2022.
Liz Truss se sastaje sa kraljicom Elizabethom u zamku Balmoral u Škotskoj, 6. septembra 2022.

Čestitka predsjednika Bidena

Američki predsjednik Joe Biden bio je jedan od prvih stranih lidera koji su čestitali Truss.

"Drago mi je što ćemo raditi na jačanju specijalnog odnosa naše dvije zemlje i tijesno sarađivati u rješavanju globalnih izazova, uključujući nastavak podrške Ukrajini i njenoj odbrani od ruske agresije", poručio je Biden na Twitteru.

Boris Johnsin je u utorak pozvao zemlju i svoju stranku da se ujedine i podrže novu liderku.

"Želim da poručim svojim kolegama iz Konzervativne stranke da je vrijeme da se prestane sa politikom. Vrijeme je da svi stanemo iz Liz Truss, njenog tima i programa."

Izabrana premijerka suočava se pritiskom datih obećanja da će se baviti opštim poskupljenjima koja su uzdrmala Ujedinjeno Kraljevstvo – i guraju ga ka recesiji.

Podršku brojnih konzervativaca dobila je zbog nastojanja da obezbijedi državnu pomoć i smanjenje poreza.

Agencija AP, međutim ukazuje, da nije poznato kako će desničarski konzervativizam izabrane britanske premijerke koji su odobrili članovi stranke – biti prihvaćen u široj britanskoj javnosti - posebno među građanima kojima je potrebno više državne pomoći da priušte osnovne stvari poput grijanja svojih domova.

U međuvremenu, desetine hiljada radnika otpočeli su štrajkove tražeći veće zarade – kako bi njihove zarade pratile rastuće troškove i cijene. Inflacija je prvi put od 1980. premašila 10 posto.

XS
SM
MD
LG