Linkovi

Masakr u Norveskoj: Rajski otocic pretvoren u pakao


Scena nakon sto je specijalni tim stigao na mjesto masakra nad mladima na otoku Udoya
Scena nakon sto je specijalni tim stigao na mjesto masakra nad mladima na otoku Udoya

Većina ubijenih su djeca koja su kampovala na otoku Udoya

Norveska policija je privela 32 godisnjeg norveskog gradjanina odgovornog, kako se vjeruje, za jezivi masakr nad djecom u omladinskom kampu Utoya, nedaleko od glavnog grada zemlje,Osloa. Norveske vlasti takodjer kazu da imaju razloga da vjeuju da je u masakru sudjelovao jos jedan napadac.

Nacionalna norveska novinska agencija NTB naime tvrdi da je jedan od prezivjelih na otoku kazao policiji da su bila dva napadaca. Uhapseni je bio odjeven u policijsku uniformu i imao cak i policijski bedz, dok drugi napadac, kaze ovaj svjedok, nije.

Za sada broj mrtvih iznosi 92 osobe, od kojih samo sedmoro u vladinoj zgradi u Oslu, dok su svi ostali smrtno stradali u masakru u omladinskom kampu na otoku Udoya. Kamp je sponzoriran od vladajuce Laburisticke stranke .
Norveski premijer je masakr nazvao horrorom nevidjenim u Norveskoj od Drugog svjetskog rata. Napade je nazvao krvavim kukavickim cinom, koji su rajski otocic pretvorili u pakao.

Policija pretrazuje cijelo podrucje oko kampa, u povrsini od 30 -tak kilometara, jer se jos djece vodi nestalim.

Osumnjicenik je identificiran kao Anders Behring Breivik, star 32 godine. Policija takodjer kaze da Breivik trenutno suradjuje u istrazi. Vlasti ga opisuju kao fundamentalistickog krscanina krajnje desnih politickih gledista. Takodjer se saznaje da je Breivik imao radikalni web site u a kojem je postavljao anti muslimanske tekstove i prikazivao svoje radikalno anti multi-etnicke stavove.

Breivik je vodio i svoju kompaniju nazvanu GeoFarm, koja uzgaja povrce, i drugo bilje. Jedna drugakompanija koja je vodila posao sa GeoFarmom je saopcila da je u maju Breivikova kompanija narucila 6 tona djubriva, ali dodajuci da je to bila uobicajena kolicina za Breivikovu kompaniju.

Policija je u medjuvremenu saopcila da su eksplozivi koji su potresli vladinu zgradu u Oslu, bili napravljeni od djubriva, sto nije nepoznata praksa.

Brutalni napadi na nevinu mladost nece oduzeti Norvezanima osjecaj bezbjednosti, kazao je premijer Stoltenberg, dodajuci da je sigurnost stub drustva na koji su Norvezani navikli.

Vlasti kazu da motivi za napade jos uvijek nisu sa sigurnoscu utvrdjeni.
Eskil Pedersen, jedan od lidera norveske Laburisticke stranke i jedan od ucitelja u kampu, kaze da Stranka nece podleci teroristickim prijetnjama.

Americki predsjednik Barack Obama je ostro osudio napade, izrazio sucut u ime americkog naroda narodu Norveske, i ponudio svaku potrebnu pomoc u istrazi.

Drzavni sekretar Hillary Clinton je dodala da je Amerika pomoci Norveskoj da se odgovorni za uzas dovedu pred lice pravde.


Some information for this report was provided by AP, AFP and Reuters.

XS
SM
MD
LG