Linkovi

Norveška: Specijalni program imigrante podučava zapadnim vrijednostima i zakonima


Norveški obrazovni program za migrante I izbjeglice, čiji je fokus ponašanje prema ženama, privlači pažnju, osobito nakon masovnih napada na žene u Kelnu u Njemačkoj tokom novogodišnje noći. Izvještaji da muškarci sa Srednjeg istoka, iz sjeverne Afrike I Azije seksualno napastvuju žene u Njemačkoj, Švedskoj I drugdje, doveli su do bijesa širom Evrope. Kako izvještava Zlatica Hoke, vlade su primorane da traže rješenja, uključujući I deportaciju onih koji vrše takva djela, ali I obrazovanje imigranata o zakonima I vrijednostima zapadnih zemalja.

Centar Hero Kompetanse u gradu Stavanger na sjeveru Norveške nudi časove norveškog jezika I kulture za izbjeglice I azilante. Mnogi polaznici na časovima dolaze iz zemalja u kojima žene gotovo da nemaju nikakvu slobodu.

U mojoj rodnoj zemlji, žene samo sjede kod kuće, pripremaju hranu I čiste. One samo rade u kući. Na primjer, ja sam morao donositi odluke u ime žena. To sam mislio I kada sam tek došao u Norvešku. Ali sada se slažem da su I žene I muškarci zajedno dio istog sistema, kaže Heinok Brane, azilant iz Eritreje.

Važan dio treninga se fokusira na sprječavanje silovanja.

Jedan dio treninga se odnosi na sprječavanje silovanja I podučava migrante o norveškim društvenim kodovima, kaže Linda Hagen, iz migrantskog centra Hero Kopetanse.

Dvogodišnji pilot program je privukao pažnju I drugih evropskih zemalja nakon izvještaja o seksualnim napadima na žene u Evropi, koje su počinili stranci. Njemački zvaničnici su objavili oštre mjere protiv takvih zločina.

Stranci koji počine zločin u Njemačkoj će ubuduće biti brže deportovani, na osnovu prijedloga kojeg sam iznio zajedno sa ministrom unutrašnjih poslova. Oni će također brže izgubiti I izbjeglički status, rekao je njemački ministar pravde Heiko Maas.

Grupe za ljudska prava I muslimani su takve korake nazvali ishitrenim I neopravdanim.

Opet smo svjedoci kako se žene zlostavljaju, I diskriminiraju. Ali to pitanje nikada nije privuklo pažnju koju je I ranije trebalo imati. Bilo bi poražavajuće to pitanje povući sada u vezi sa izbjeglicama. Mi moramo o tome razgovarati, ali ne na račun izbjeglica. To je jedan općenit problem. A dio rješenja su oštrije kazne za seksualni zločin, to podržavamo, rekao je Aiman Mazyek, predsjednik njemačkog muslimanskog vijeća.

Švedski premijer Stefan Lofven je obećao temeljitu istragu navoda da je policija prikrila optužbe o seksualnim napadima koje su počinili mladi migranti na jednom muzičkom festivalu u Štokholmu. On je istakao da zlostavljanje žena nije novi fenomen.

Seksualno zlostavljanje se nije tek sada pojavilo. Nažalost to je već dugo problem I mnoge žene godinama prolaze kroz to, rekao je gospodin Lofven.

Napadi na žene koje su počinili stranci u Kelnu su doveli do masovnih anti imigrantskih prosvjeda u Njemačkoj, ali su također podstaknuli I debatu o široko raširenom zlostavljanju žena u mnogim zemljama, kao I nedostatku zakona o zaštiti žena.

XS
SM
MD
LG