Linkovi

Evropska krajnja desnica je za Evropu bez imigranata


Norveška žali za žrtvama terorističkog napada
Norveška žali za žrtvama terorističkog napada

Norveška se nalazi u žalosti, I krajnja desnica širom Evrope se pridružila u osudi Breivika. Oni se možda mogu slagati sa njegovim političkim gledanjima, ali ne I sa njegovom taktikom.

Terorističke napade u Norveškoj prošle sedmice je izvršio Norvežanin koji je izražavao nasilnu mržnju prema imigrantima, islamu I kulturnoj raznolikosti u Evropi. Ekstremni desničarski stavovi koje je, kako se navodi, objavio na internetu, su u centar pažnje doveli sve veću evropsku krajnju desnicu.

Većina ljudi ne podržava akcije ovog mladića. On je priznao da je izvršio bombaški napad u Oslu u kojem je poginulo osam osoba. Kao I pucnjavu u kojoj je ubijeno na desetine mladih na obližnjem otoku. U tekstovima koje je, kako se navodi, on napisao, Anders Behring Breivik to naziva marketingom kako bi reklamirao svoj manifest od hiljadu I 500 stranica. U njemu on napada marksizam, kulturnu raznolikost I globalizaciju, I upozorava na, kako to naziva, islamsko demografsko ratovanje.On poziva na pohod za odbranu svoje ideje Evrope. Stručnjak za evropski desničarski ekstremizam pri londonskom univerzitetu Kingston, Andrea Mammone, kaže da on nije jedini u Evropi koji ima takav stav.

Te ideje o čistoj zajednici, o bijeloj Evropi, su dosta raširene diljem evropskog desničarskog ekstremizma. Oni su zasigurno protiv imigracije, I sada I islama, koji je veoma laka meta. Oni su za Evropu bez imigranata, to je očigledno, kaže gospodin Mammone.

Evropska krajnja desnica je za Evropu bez imigranata
Evropska krajnja desnica je za Evropu bez imigranata

I to je stav koji dobija političku osnovu. U Norveškoj, desničarska Partija progresa je druga po veličini u parlamentu. U Švedskoj, demokrate su se prošle godine pridružile parlamentu sa sloganom Održite Švedsku švedskom. U Finskoj, nacionalistička stranka Istinski Finci je dobila jedan od pet glasova. I to se ne bilježi samo u skandinavskim zemljama. Geert Wilders, lider treće po veličini stranke u Holandiji, kaže da on ne mrzi muslimane, već da mrzi islam. K. Boswas iz magazina The New Internationalist, kaže da su se osjećanja promijenila u posljednju deceniju.

Vidimo stranke u Italiji, Danskoj, Holandiji koje su se odvojile od glavnih konzervativnih izbornih tokova u svojim zemljama I koje imaju utjecaja. One su imale utjecaja na imigraciju, kao I na jezik kojim se koriste političari, kaže K. Boswas.

Norveška se nalazi u žalosti, I krajnja desnica širom Evrope se pridružila u osudi Breivika. Oni se možda mogu slagati sa njegovim političkim gledanjima, ali ne I sa njegovom taktikom. I važno je te dvije stvari odvojiti, kaže Boswas.

Interesantno je da takva gledanja više nisu marginalna gledanja, jer ona ulaze u glavne tokove mišljenja. Mislim da je pogrešno povezivati islamofobiju I neprijateljska anti elitna gledanja sa nasilnim činovima, kaže K. Boswas.

On dodaje da ekstremistička politika može biti opasna početna tačka, ali da ta staza ne mora voditi ka nasilnom ekstremizmu.

XS
SM
MD
LG