Linkovi

Norveška ukida sve epidemiološke mjere


Pijanist zabavlja starije stanovnike dok čekaju da prime vakcinu protiv koronavirusa, Norveška, 21. januara 2021.
Pijanist zabavlja starije stanovnike dok čekaju da prime vakcinu protiv koronavirusa, Norveška, 21. januara 2021.

Norveška će ukinuti sve restriktivne mjere uvedene zbog pandemije korona virusa, objavila je vlada. 

"Prošao je 561 dan otkad smo uveli najstrože mjere u Norveškoj u mirnodopskom razdoblju. Sada je vrijeme da se vratimo normalnom životu", rekla je premijerka Erna Solberg.

Mjere će biti ukinute u 16 sati poslijepodne u subotu 25. septembra, dodala je, prenosi Reuters.

Napuštanje mjera fizičke distance omogućiće sportskim i kulturnim institucijama da se vrate punom kapacitetu, a kao i prije radiće i restorani i noćni klubovi.

"Ukratko, možemo živjeti kao prije", poručila je Solberg.

Najmanje jednu dozu vakcine protiv COVID-19 primilo je 76 posto svih Norvežana, a 67 posto je u potpunosti vakcinisano, pokazuju podaci norveškog Instituta javnog zdravlja.

"Želim i reći: hvala vam puno, Norveška", zaključila je premijerka.

Obližnja Danska sve je restriktivne mjere ukinula 10. rujna, a od tada broj zaraženih u toj zemlji konstantno pada. Na dan ukidanja prije dvije sedmice bilo ih je 557, a u četvrtak 341.

I Danska ima visok nivo vakcinisanih stanovnika. Vakcinisano je 86 posto starijih od 12 godina te 95 posto starijih od 50.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG