Linkovi

Norveška: Priveden bivši komandant Wagnera


Sejdište ruske vojne plaćeničke grupacije u gradu Sankt Peterburgu. (Foto: REUTERS/Igor Russak)
Sejdište ruske vojne plaćeničke grupacije u gradu Sankt Peterburgu. (Foto: REUTERS/Igor Russak)

Norveška policija privela je bivšeg komandanta ruske plaćeničke grupe Wagner Andreja Medvedeva - koji je nedavno izbjegao u Norvešku.

Istovremeno, policija je kako tvrdi, odbacila nagovještaje da bi Medvedev mogao biti deportovan u Rusiju.

"To je netačno", saopštio je kratko policijski portparol, ne pružajući dodatna objašnjenja.

Time je policija reagovala na tvrdnje ruske nevladine grupe za zaštitu prava zatvorenika Gulagu.net da se Medevdev suočava sa deportacijom u Rusiju.

Brinjuf Risnes, pravni zastupnik Medvedeva, izjavio je da ne postoji rizik od njegovog deportiovanja – navevši da mu je klijent priveden zbog, kako je ukazao, neslaganja u vezi sa bezbjednosnim mjerama koje su primjenjene prema njenu.

"Pod strogim je mjerama bezbjednosti i nismo saglasni u vezi sa načinom na koji se primjenjuju. To je izazivalo trzavice", rekao je Risnes agenciji Reuters.

Ruska grupa za prava zatvorenika, Gulagu.net, nedavno je objavila snimak intervjua sa bivšim komandantom Wagnera. On je u razgovoru pozvao norveške vlasti da mu dozvole da ostane u zemlji i svjedoči protiv plaćeničke vojne grupacije – koja se u Ukrajini bori protiv tamošnje vojske.

Medvedev je prebjegao prešavši rusko-norvešku granicu – rekavši da se boji za svoj život pošto je, kako tvrdi, svjedočio ubijanju i maltretiranju ruskih zatvorenika. Naveo je da su zatvorenici prebačeni na liniju fronta sa Ukrajinom da bi se borili u redovima ruske plaćeničke jedinice Wagner.

"Cilj dolaska bio je da spasim svoj život – i da kažem istinu ljudima i svijetu", rekao je Medvedev u intervjuu za Gulagu.net.

Ukazao je i da želi, kako se izrazio, da kazni osnivača Wagnera Jevgenija Prigožina, bliskog saveznika ruskog predsjednika Vladimira Putina, za smrt onih koji su živote izgubili po, kako je rekao, njegovom naređenju u Ukrajini.

"Ne pokušavamo da amnestiramo Medvedeva. Učinio je mnogo lošeg tokom života. Međutim, ugledao je svjetlo, spreman je i voljan da sarađuje sa svijetom, međunarodnom istragom i norveškim vlastima. Želi da svjedoči protiv Wagnera i Prigožina", ukazali su aktivisti za ljudska prava.

Trenutno dostupne informacije o Andreju Medvedevu pokazuju da je odrastao bez roditelja, službovao u ruskoj vojsci i bio osuđen na zatvorsku kaznu – prije nego što je potpisao četvoromjesečni ugovor sa ruskom plaćeničkom grupacijom Wagner.

Iznio je tvrdnje da je ugovor sa njim produžavan nekoliko puta bez njegovog pristanka.

Tvrdi da je granicu sa Norveškom prešao tako što se uspeo preko ograde od bodljikave žice i izbjegao graničnu patrolu sa psima.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG