Linkovi

Norveška ukida većinu COVID restrikcija, WHO poziva na oprez


Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus govori na konferenciji za novinare u Ženevi (REUTERS/Denis Balibouse)
Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus govori na konferenciji za novinare u Ženevi (REUTERS/Denis Balibouse)

Norveška će odmah ukinuti većinu preostalih mjera za suzbijanje COVID 19, s obzirom na to da aktuelni nagli rast broja slučajeva koronavirusa vjerovatno neće ugroziti zdravstvene službe, saopštio je u utorak norveški premijer Jonas Gar Stere.

Stere je na konferenciji za novinare rekao da će restoranima ponovo biti dozvoljeno da služe alkohol poslije 11 sati uveče, da rad kod kuće više neće biti obavezan, i da će biti ukinuto dosadašnje ograničenje na 10 posjetilaca u privatnom domu.

Sličnu odluku donijela je susjedna Danska kao i druge evropske zemlje, među kojima su Britanija, Irska i Holandija, koje su proteklih nedelja ublažile ili ukinule restrikcije.

Norveška je u decembru uvela djelimični karantin da bi suzbila širenje veoma zarazne omikron varijante koronavirusa, ali većina tih mjera više nije potrebna, saopšteno je iz vlade.

"Čak i ako se zarazi mnogo više ljudi, manje će ih biti hospitalizovano. Dobro smo zaštićeni vakcinama. To znači da možemo da ublažimo mnoge mjere, čak i dok broj zaraženih brzo raste", naglasio je Stere.

U zemlji će na snazi ostati osnovne mjere za socijalno distanciranje - fizička distanca između ljudi od najmanje metra i nošenje maski na mjestima gde je veliki broj ljudi.

U međuvremenu, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila je da broj slučajeva omikrona još nije dostigao vrhunac u mnogim zemljama te da bi mjere za suzbijanje širenja tog soja trebalo ublažiti polako.

"Pozivamo na oprez zato što mnoge zemlje još nisu prošle vrhunac omikrona. U mnogim zemljama su niski nivoi vakcinacije sa veoma ranjivim pojedincima među stanovništvom. Sada nije vrijeme da se sve odjednom ukine. Uvijek smo pozivali na oprez u uvođenju tih mjera kao i u njihovom sporom i postepenom ukidanju. Zato što je ovaj virus prilično dinamičan", rekla je zvaničnica WHO Marija van Kerkov.

Generalni direktor WHO Tedros Adhanom Gebrejesus rekao je da je ta organizacija zabrinuta zbog narativa u pojedinim zemljama da "zbog vakcina i zaraznosti omikrona i zato što izaziva manje teške simptome, sprječaavanje prenošenja virusa nije više moguće, niti potrebno"."

"To je daleko od istine. Veće prenošenje znači više smrtnih slučajeva. Ne tražimo od zemalja da se vrate na takozvane lockdowne. Međutim, pozivamo sve zemlje da zaštite svoje građane svim sredstvima, ne samo vakcinama. Prerano je za bilo koju zemlju da se preda ili proglasi pobjedu", naglasio je Tedros.

Direktor za vanredne situacije u WHO Majk Rajan je pozvao zemlje da utvrde svoj put za izlazak iz pandemije, a ne da slijepo prate druge u ublažavanju mjera.

XS
SM
MD
LG