Linkovi

Norveška protjeruje 15 zaposlenih u Ambasadi Rusije


Norveški parlament u Oslu
Norveški parlament u Oslu

Norveško Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je 15 službenika Ambasade Rusije u Oslu proglasilo "nepoželjnim", dodajući da su u pitanju obavještajci koji rade pod okriljem diplomatskih pozicija.


"Odluka vlade je odgovor na promenjenu bezbjednosnu situaciju u Evropi, koja je dovela do povećane obavještajne prijetnje iz Rusije", navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova od četvrtka, 13. aprila.

"Dotični oficiri moraju da napuste Norvešku", saopšteno je.

„Ovo je važan korak u suprotstavljanju i smanjenju nivoa ruske obavještajne aktivnosti u Norveškoj, a time i u zaštiti naših nacionalnih interesa“, rekla je norveška ministarka spoljnih poslova Aniken Huitfeld.

Ruska ambasada u Oslu nije odmah bila dostupna za komentar, javlja agencija Reuters.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je saopštilo da će odgovoriti na norveško protjerivanje 15 ruskih diplomata, prenijela je državna novinska agencija TASS.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG