Linkovi

Pjong Jang obilježio godišnjicu korejskog rata


Sjeverna Koreja je u subotu, grandioznom paradom vojske i vojne opreme, na još grandioznijem trgu Kim Il Sung, obilježila 60. godišnjicu primirja u Korejskom ratu.
Za Sjevernu Koreju ovo je bila pobjednička proslava i pokazivanje, i svom narodu i ostatku svijeta, da je ta država i dalje spremna da se bori.

Generalni Direktor Političkog biroa sjevernokorejske vojske, Choe Ryong Hae, obećao je u govoru masama da će vojska i narod, zajedno sa partijom zasigurno ispuniti snove heroja i ratnika iz 50.godina.

Na čelu parade – veterani, uglavnom u 80. i 90. godinama života, sjedeći u starim kamionima. Njih smatraju herojima koji su pomogli spas svoje zemlje od UN snaga predvodjenih američkim trupama, u ratu započetom nakon sjevernokorejske invazije Južne Koreje 1950. godine. Ovdje, naravno, Sjedinjene Države smatraju krivcem za taj rat, i danas bez medjusobnih diplomatskih veza, i danas zvanično – neprijateljskom zemljom.

Redovi tenkova i drugog pokretnog oklopnog naoružanja, svi sa natpisima: "Uništimo američke imperijalističke agresore, krvne neprijatelje korejanskog naroda."

Hiljade vojnika u tradicionalnom, poskakujućem maršu, neki sa blještavim medaljama koje su se presijavale na jakom suncu, jednog od najtoplijih dana u godini, u Pyongyangu.

Takodje na paradi, ogromni. 16-osovinski kamioni, sa balističkim raketama srednjeg dometa, za koje su tamošnji vojni zvaničnici, za Glas Amerike, rekli da su u stanju doprijeti i do Hawaja.

Borbeni MiG-ovi u brišućem letu, simbolično - od sjevera ka jugu, i u niskom letu helikopteri sa obješenim trensparentima: “Zaštitićemo maršala Kim Jong Un-a, po cijenu naših života."

Mladi lider, treća generacija Kimova na čelu zemlje, nije se ovaj put obratio masama, ali je nakon što su hiljade gradjana oduševljeno paradirale uzvikujući njegovo ime, mahnuo nekoliko puta sa balkona iznad ogromnih portreta njegovog djeda i oca, vječnog vodje Kim Il Sung-a i generalisimusa Kim Jong Ila.
XS
SM
MD
LG