Linkovi

Obama test Sjeverne Koreje nazvao provokativnim


On je pozvao na brzu i vjerodostojnu međunarodnu akciju kao odgovor na takav potez sjeverne Koreje.

Sjeverna Koreja je izvela treći nuklearni test, direktno kršeći sankcije UN-a. Američki predsjednik Barack Obama je test nazvao uveliko provokativnim. U svom saopćenju, on je rekao da takav test potkopava regionalnu stabilnost i da Sjevernu Koreju neće učiniti sigurnijom. Predsjednik Obama je pozvao na brzu i vjerodostojnu međunarodnu akciju kao odgovor na takav potez sjeverne Koreje. Novinar Glasa Amerike Jerome Sokolovsky izvještava da je rizik ovog puta veći nego je bio sa prethodnim testiranjima 2006 i 2009.

Nuklearni program Sjeverne Koreje se kreće naprijed, usprkos višegodišnjim međunarodnim sankcijama. Novi američki državni sekretar John Kerry je rekao da sjevernokorejski nuklearni testovi samo povećavaju mogućnost sukoba.

Stanovnici sjeverne Koreje gladuju. Oni očajnički trebaju biti otvoreniji i povezaniji sa svijetom, umjesto da drže neke od najgorih kampova za prinudni rad u svijetu, gdje se ljudi muče i primoravaju da rade, rekao je John Kerry.

Glasnogovornica State departmenta Victoria Nuland je rekla da će Sjedinjene države osigurati da se provede rezolucija koju je prošlog mjeseca donijelo Vijeće sigurnosti i kojom se proširuju sankcije protiv Pjongjanga zbog njegovog nuklearnog programa.

Mi ćemo osigurati da to ne bude samo komad papira, već da se te sankcije primjenjuju u cijeloj međunarodnoj zajednici, rekla je Victoria Nuland.

Ali profesorica na univerzitetu Georgetown Balbina Hwang kaže da se takav pristup ne tiče lidera sjeverne Koreje.

Takav pristup je efikasan samo ako se režim nastoji integrirati u međunarodnu zajednicu. Problem je što se sjeverna Koreja nije nikada željela pridružiti međunarodnoj zajednici, kaže gospođa Hwang.

Sjevernu Koreju čak neće uplašiti ni kazne kojima prijeti Kina, koja je njen glavni izvor hrane i goriva, kaže Balbina Hwang. U vrijeme nereda u Kini i usporavajuće ekonomije, Peking te testove smatra destabilizirajućim faktorom, kaže profesor Jin Canrong sa univerziteta Renmin u Kini.

Liderstvo već ima mnogo problema, i oni ne žele imati i probleme u inostranstvu, kaže on.

Stručnjaci kažu da će sjevernokorejski test otežati zaustavljanje iranskog nuklearnog programa, jer te dvije zemlje dijele tehnologiju.
XS
SM
MD
LG