Linkovi

Državni sekretar Kerry na razgovorima u Južnoj Koreji


John Kerry in South Korea
John Kerry in South Korea
Predsjednik Barack Obama se sastao s generalnim tajnikom UN-a Ban Ki-moon radi sve većih napetosti izmedju dvije Koreje.

Mi smo se složili, kazao je američki predsjednik, da je došlo vrijeme da Pyongyang okonča nerpijateljsko ponašanje i da se snizi temperatura. Nitko ne želi da dodje do sukoba na korejskom poluotoku.

Generalni tajnik Ban je pozvao Kinu i druge zemlje koje imaju utjecaj na Sjevernu Koreju , da svojim liderstvom pomognu da se smanje tenzije.

Jučer je južnokorejsko ministarstvo odbrane saopćilo da je u potpunosti pripravno da presretne eventualne sjevernokorejske rakete.

U medjuvremenu je američki državni sekretar John Kerry još jednom potvrdio da Sjedinjene Države stoje na stajalištu da medjunarodna zajednica neće prihvatiti Sjevernu Koreju kao državnu koja posjeduje nuklearno oružje.

Državni sekretar Kerry je rekao da bi bila ogromna greška ako Sjeverna Koreja ispuni prijetnju da će izvesti još jedan raketni test, za koji zvaničnici upozoravaju da bi se mogao dogoditi u svakom trenutku.

Govoreći na novinskoj konferenciji sa svojim južnokorejskim kolegom Yun Byung-se , sekretar Kerry je rekao da prijetnje koje šalje Sjeverna Koreja , neće ostati bez odgovora i dodao:

''Retorika koja dolazi od Sjeverne Koreje je jednostavno nerpihvatljiva po bilo kojim standardima. Ovdje sam da bi još jednom jasno rekao , u ime predsjednika Obame i gradjana Sjedinjenih država , a prema našem bilateralnom sporazumu o bezbjednosti, da će Sjedinjene države , ako bude potrebno, braniti svoje saveznike i braniti sebe.

Izvještaji navode da se očekuje da Sjeverna Koreja uskoro testira raketu srednjeg dometa, kako bi pokazala svoju mogućnost da pogoditi američke ciljeve u regionu.
Naglašavajući američku odlučnost da brani svoje saveznike, Kerry je rekao reporterima da je dogovoreno tijekom razgovora s južnokorejskim predsjednikom Geune-Hye da je krajnji cilj mir u regionu:

''Sjedinjene države i Južna Koreja žele vidjeti miran korejski poluotok. To znači da područje mora biti bez nuklearnog oružja. Spremni smo suradjivati uvjereni da se odnosi izmedju Južne i Sjeverne Koreje mogu popraviti i to vrlo brzo. U tom bi slučaju cijelom svijetu bilo puno bolje.

Pyongyang je u posljednje vrijeme nekoliko puta zaprijetio i Sjedinjenim državama i njenim saveznicama.

Kerry je osudio ove prijetnje , rekavši da sjevernokorejskom narodu očajnički trebaju hrana , a ne lansiranja raketa, te da im treba nova šansa za život, a ne lider koji pokazuje mišiće.
XS
SM
MD
LG