Linkovi

Da li je sjevernokorejski lider ohrabren nedavnim uspješnim testiranjima?


Korejski poluotok se nalazi u povećanom stanju pripravnosti nakon obnovljenih prijetnji koje su došle od sjeverne Koreje. Sjevernokorejski lider Kim Jong Un je svoje raketne jedinice stavio u stanje pripravnosti rekavši da je došlo vrijeme da se, kako je rekao, srede računi sa Sjedinjenim državama.

U Pjongjangu je održano okupljanje na kojem je sudjelovalo na desetine hiljada vojnika, i na kojem su se mogli vidjeti natpisi na kojima je pisalo Smrt onima koji se usude da na nas izvrše invaziju. Zabrinutost se već proširila i van korejskog poluotoka. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je u Moskvi izjavio:

Situacija bi mogla izbjeći kontroli i zapasti u začarani krug, rekao je gospodin Lavrov.

Najnovije prijetnje sjeverne Koreje dolaze dan nakon što su Sjedinjene države poslale borbene avione tipa B-2, koji mogu nositi nuklearne bojeve glave, do obala korejskog poluotoka, što je bio dio vojnih vježbi sa južnom Korejom. Pjongjang je te vježbe nazvao pripremama za invaziju. Iako smjele izjave od strane sjevernokorejskih lidera nisu ništa novo, Bruce Klinger iz washingtonske fondacije Heritage strahuje da su najnovije prijetnje Kim Jong Un-a nešto drugačije.

On je vjerovatno ohrabren nedavnim uspješnim testiranjem raketa velikog dometa, te još većim nuklearnim testom prošlog mjeseca, kao i znanjem da istorija pokazuje da se Sjedinjene države i južna Koreja nisu nikada osvetile usprkos stalnim smrtonosnim napadima. Stoga je više vjerovatno da on može izvesti pogrešan proračun i odlučiti da prekorači crvenu liniju,kaže Bruce Klingner.

Jedan južnokorejski vojni izvor je za korejski program Glasa Amerike rekao da je Seul otkrio povećanu aktivnost artiljerijskih jedinica velikog dometa kao i strateških raketnih jedinica sjeverne Koreje. Pa ipak, ima i onih koji vjeruju da će se napetosti smanjiti. Američki senator Bob Corker se u petak u Seulu sastao sa visokim južnokorejskim zvaničnicima.

Za nadati se je da će se usijane glave ohladiti i da će se napetosti smanjiti. Za nadati se je da možemo imati uspješne pregovore o budućnosti, kaže senator Corker.

Za sada su sve oči uperene u sjevernu Koreju, i mnogi su zabrinuti da bi mladi lider te zemlje mogao pokušati da jednu od svojih prijetnji pretvori u stvarnost.
XS
SM
MD
LG