Linkovi

Sjeverna Koreja zaprijetila Americi nuklearnim napadom


Vijeće sigurnosti 7. marta 2013 - glasanje o sankcijama Sjevernoj Koreji
Vijeće sigurnosti 7. marta 2013 - glasanje o sankcijama Sjevernoj Koreji
Vijeće Sigurnosti UN-a je usvojilo nove , oštre sankcije na Sjevernu Koreju, kao odgovor na posljednji nuklearni test te zemlje.

Danas je svih 15 članica Vijeća jednoglasno odobrilo sankcije, što je rezultat nedjelja pregovaranja izmedju Sjedinjenih Država i najbližeg saveznika Sjeverne Koreje, Kine, nakon prošlomjesečnog nuklearnog testa Pjong Janga.

Novi set sankcija blokira svaku financijsku uslugu ili transfer novca kojim bi se Pjong Jangu pomoglo da napreduje u raketnom ili nuklearnom programu. Istodobno su pojačane sankcije na putovanja, i dodata nova imena na tzv crnu listu kompanija koje se povezuju s vojnim programom Sjeverne Koreje.

U medjuvremenu je Sjeverna Koreja je zaprijetila nuklearnim napadom na Sjedinjene Države.

Danas je sjeverno korejsko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo da bi upotrijebilo svoje pravo, kako su se izrazili, da prvi nuklearnim oružjem napadnu sjedište agresora. Ministarstvo je dodalo da bi takav potez bio nužan jer se Sjedinjene države spremaju da potpale nuklearni rat.

Sjeverna Koreja je u posljednje vrijeme izvela nekoliko testova nuklearnih i balističkih raketa, ali se ne vjruje da ima sposobnost lansiranja dalekometne rakete s nuklearnom bojevom glavom.
XS
SM
MD
LG