Linkovi

UN: Zlostavljanja u Sjevernoj Koreji se porede sa nacističkim zločinima


Komisija Ujedinjenih naroda navodi da bi se sjevernokorejskim zvaničnicima, a moguće i lideru te zemlje Kim Jong Un-u, trebalo suditi za zločine protiv čovječnosti.

Komisija Ujedinjenih naroda navodi da bi se sjevernokorejskim zvaničnicima, a moguće i lideru te zemlje Kim Jong Un-u, trebalo suditi za zločine protiv čovječnosti. U izvještaju kojeg je jučer izdala UN-ova komisija za istragu o Sjevernoj Koreji se mnoga zlostavljanja i zločini upoređuju sa onima koje su počinili Nacisti tokom drugog svjetskog rata.

Sjevernokorejska državna televizija je prikazala snimke lidera Kim Jong Un-a kako posjećuje mauzolej svog oca u Palati sunca, obilježavajući godišnjicu Kim Jong-ovog rođenja. Snimci pokazuju moć i snagu. Ali UN-ov tim istražitelja navodi da više ne smije biti prikrivanja užasa koji se kriju iza tih scena.

Ne smiju se više prikrivati otmice, javna smaknuća, i činjenica da mnogi jednostavno nestaju, kaže Michael Kirbi, koji predsjedava UN-ovom komisijom.

On dodaje da ti zločini zahtijevaju pravdu.

Patnje i suze sjevernokorejskog naroda zahtijevaju akciju, i to je prijedlog Komisije za istragu, rekao je gospodin Kirby.

Zaključci panela su rezultat jednogodišnje istrage tokom koje je svjedočilo 80 svjedoka. Ta svjedočenja su podržale i slične priče drugih žrtava, kao i satelitski snimci zatvora za koje Sjeverna Koreja tvrdi da ne postoje. Kako bi dodatno podržala takve navode, organizacija Amnesty International je objavila svjedočenja koja je sakupila od nekih koji su preživjeli te kampove.

Kada su moji roditelji izgladnjeli do smrti, nisam imala kovčege za njih. Umotala sam njihova tijela u trsku, nosila ih na leđima i sama zakopala. A djeca...izgubila sam svu svoju obitelj, kaže Kim Young Soon, bivša sjevernokorejska zatvorenica.

Žene podvrgavaju testovima krvi kako bi se utvrdilo da li su u drugom stanju ili imaju neku od bolesti koja se prenosi seksualnim putem. Primorali bi ih na abortus nakon testa za trudnoću. Trudnice bi slali u kampove za prinudni rad kako bi nosile teret uz i niz brdo, što dovodi do spontanog pobačaja, priča Jihyum Park, bivša sjevernokorejska zatvorenica.

Roseann Rife se nada da će novi izvještaj imati neki efekat.

Ovo je možda najbolja šansa da primoramo vladu Sjeverne Koreje da poduzme akciju da poboljša situaciju vezanu za ljudska prava. Stoga je od ključne važnosti da Ujedinjeni narodi na najbolji mogući način iskoriste ovaj izvještaj, kaže Roseann Rife.

Sjeverna Koreja je odbila surađivati u istrazi, i u pismu poslatom agenciji Reuters, kategorički odbacuje navode. Komisija navodi da je poslala pismo sjevernokorejskom lideru Kim Jong Un-u u kojem ističe navode i upozorava ga da bi se mogao držati odgovornim za zločine počinjene tokom njegove vladavine.

Međunarodna zajednica sada zna i neće biti izgovora za nedostatak akcije jer nismo znali, kaže Michael Kirby.

U svom saopćenju, američka vlada je pozdravila izvještaj, navodeći da on nudi uvjerljive dokaze o ozbiljnim i brojnim kršenjima ljudskih prava. Komisija zahtijeva da se zlostavljanja u sjevernoj Koreji predaju Međunarodnom krivičnom sudu, ali se najvjerovatnije ništa neće desiti prije nego UN-ovo Vijeće za ljudska prava ne razmotri taj izvještaj sljedećeg mjeseca.
XS
SM
MD
LG