Linkovi

U Americi nogomet populariziraju - djeca


Devetogodišnjaci i desetogodišnjaci treniraju nogomet u Washingtonu, D.C.
Devetogodišnjaci i desetogodišnjaci treniraju nogomet u Washingtonu, D.C.

Više od 3 milijuna djece u dobi od 5 do 9 godina upisana su u različite nogometne programe, a u posljednje vrijeme taj je broj u porastu. Mnoga od te djece inspirirana su Svjetskim nogometnim prvenstvom

Ljubitelji nogometa sa svih strana svijeta trenutno prate što se događa na Svjetskom nogomentnom prvenstvu. Ovaj sport sporo stječe obožavatelje u Sjedinjenim Državama, no ovih dana to se mijenja, zahvaljujući uvelike mlađoj generaciji.

Sve veća popularnost nogometa u Sjedinjenim Državama može se primjetiti svakog tjedna, među djevojčicama i dječacima koji se natječu u jednoj nogometnoj ligi ovdje u Washingtonu. Mnogi od njih, poput Dillona Reida, igraju nogoment već od svoje treće godine.

"Volio bih da nogomet postane vrlo popularan, jer ja volim ovaj sport, te se nadam da će ga i mnoga druga djeca zavoljeti."

Više od tri milijuna djece u dobi od 5 do 9 godina upisana su u različite nogometne programe, a u posljednje vrijeme taj je broj u porastu. Igrači poput Dannyija treniraju u nadi da će steći neke od vještina njihovih omiljenih zvijezda. On kaže da su mnoga djeca inspirirana Svjetskim nogomentnim prvenstvom:

"Kada gledaju Svjetsko prvenstvo, i vide sve što Ronaldinho radi na terenu, pokušat će i sami sve to naučiti kako bi i oni jednog dana, kad odrastu nastupili na Svjetskom prvenstvu."

Devetogodišnji Marcus također igra nogomet. Njegova majka rođena je u Etiopiji, i kaže da je željela da njen sin, koji je rođen u Americi, igra nogomet:

"Nogomet je najpopularniji sport u Etiopiji, i željala sam da i moja djeca nauče taj sport."

Luis Cabeddu iz Venecuele trener je jednog tima, i kaže da je uzbuđenje koje vlada u cijelom svijetu za vrijeme održavanja Svjetskog prvenstva tek počelo uzimati maha u Sjedinjenim Državama:

"U Latinskoj Americi, odakle ja dolazim, nogomet se gleda svakog vikenda, s cijelom obitelji, tako da smo tom sportu izloženi već od malih nogu. Ovdje ne postoji takva tradicija, no nadam se da će se to promjeniti, jer mislim da gledanje nogometnih utakmica inspirira djecu da se i sama žele baviti tim sportom."

Djeca koja se bave nogometom, poput djevojčice Lucy, slažu se. Ona dodaje da mladi igrači u Sjedinjenim Državama trebaju uzore:

"Mislim da nam trebaju uzori kao što je Landon Donovan, koji igra za američki tim na Svjetskom prvenstvu, kako bi djeca mogla vidjeti kako on igra, i kako i oni sami mogu tako igrati jednog dana, ako se sada potrude i treniraju."

Mnogi od ovih mladih igrača kažu da pobjeda ili poraz nisu toliko važni, nego da oni jednostavno vole ovaj sport te da Svjetsko prvenstvo samo pospješuje njihov entuzijazam i pomaže im da izgrade svijetlu budućnost za ovaj sport u Sjedinjenim Državama.

XS
SM
MD
LG