Linkovi

Južnoafrikanci nezadovolji što se na utakmice ne smije unositi vlastita hrana i piće


Južnoafrikanci nezadovolji što se na utakmice ne smije unositi vlastita hrana i piće
Južnoafrikanci nezadovolji što se na utakmice ne smije unositi vlastita hrana i piće

Skoro svi predmeti za stvaranje buke su zabranjeni na stadionima - izuzev tradicionalnih južnoafričkih plastičnih truba, vuvuzela

Na velikim sportskim manifestacijama diljem svijeta postoje ograničenja oko stvari koje navijači mogu unijeti na stadione i u dvorane. Isto vrijedi i za Svjetsko nogometno prvenstvo u Južnoj Africi.

Ogranizacijski odbor Svjetskog nogometnog prvenstva u Južnoj Africi objavio je vodič natjecanja na 88 stranica. Tu su, među ostalima, informacije o zemlji domaćinu, o stadionima, sustavu natjecanja i slično. Tu su, također, informacije o tome što je zabranjeno unijeti na stadion. Naravno, jasno je da se ne smiju unositi oružje ili pirotehnička sredstva, alkohol ili droge i kišobrani. Skoro svi predmeti za stvaranje buke su zabranjeni izuzev tradicionalnih južnoafričkih plastičnih truba, vuvuzela.

Jedno od pravila koje najviše ljuti navijače je zabrana unosa hrane ili vode na stadione. No Chris, iz Novog Zealanda, kaže da nema problema s tim: "Sigurnost je u redu. Očekivao sam to. Nisam imao nikakvih problema pri ulasku. Dopušteno je kupovanje hrane i pića na stadionu. Meni je to razumljivo. Valja voditi računa da su ljudi sigurni. Bio sam na Olimpijadi u Pekingu i tamo je bilo više pravila nego ovdje na Svjetskom nogometnom prvenstvu."

Novozelanđanka Pam Sceates već je bila na četiri utakmice, a ima ulaznice za još dvije. Kaže da je njena grupa od 28 turista bila informirana o pravilima prije puta u Južnu Afriku: "Svi smo dobili letke. Znali smo da ne smijemo unositi jako velike natpise ni štapove. Zabranjeno je sve što je na temu rasizma. Nisam znala da se hrana i piće ne smiju unositi na stadione, ali to je razumljivo."

Pam Sceates kaže da je pri ulasku na stadion vidjela kako se navijačima oduzimaju nedopušteni predmeti. "U plastičnim kontejnerima bile su boce vode, hrana, veliki štapovi.." - kaže ova Novozelanđanka.

Jedno od pravila nailazi na negodovanje roditelja. Ukoliko žele dovesti malu djecu na utakmicu roditelji i za njih trebaju kupiti ulaznicu čak ako djeca sjede na njima. Južnoafrikanac Duncan kaže da su on i drugi članovi njegove obitelji odlučili da ne troše novac na malu djecu: "To je malo nerazumno. Bilo bi lijepo povesti djecu na utakmice bez plaćanja i omogućiti im da osjete atmosferu."

No Duncan dodaje da su on i članovi njegove obitelji koji su išli na utakmice imali odlično iskustvo. On smatra da njegova zemlja odlično obavlja posao domaćina Svjetskog nogometnog prvenstva.

XS
SM
MD
LG