Linkovi

Javna sigurnost i kriminal - najveći izazovi za organizatore Svjetskog nogometnog prvenstva


Javna sigurnost i kriminal - najveći izazovi za organizatore Svjetskog nogometnog prvenstva
Javna sigurnost i kriminal - najveći izazovi za organizatore Svjetskog nogometnog prvenstva

No, južnoafrička se policija pripremila. Izravno je pratila njemačke kolege prije četiri godine, na prošlom Svjetskom prvenstvu. Trenirala je s francuskom žandarmerijom u taktici kontrole velikih događaja. Povećala je broj svojih pripadnika na gotovo 200 tisuća – piše Christian Science Monitor.

List Christian Science Monitor piše o raširenim sumnjama – prošlim i sadašnjim - u vezi spremnosti Južne Afrike da organizira ovakav velik sportski događaj. Svi planirani stadioni, zračne luke, auto-ceste i hoteli su dovršeni – što mnogi nisu očekivali – i sada je najveća briga sigurnost natjecanja, piše list iz Bostona. Južna Afrika, naime, ima najvišu stopu nasilja i kriminala od svih zemalja svijeta. Stopa ubojstava je, primjerice, osam puta viša od svjetskog prosjeka, a dvadeset puta veća od, recimo, britanske. No, južnoafrička se policija pripremila. Izravno je pratila njemačke kolege prije četiri godine, na prošlom Svjetskom prvenstvu. Trenirala je s francuskom žandarmerijom u taktici kontrole velikih događaja. Povećala je broj svojih pripadnika na gotovo 200 tisuća – piše Christian Science Monitor.

Uspjeh prvenstva odredit će profesionalnu sudbinu Seppa Blattera, Švicarca koji je na čelu Svjetske nogometne federacije – piše publikacija Business Week. Usprkos sumnjama u vezi spremnosti Južne Afrike da bude uspješan organizator prvenstva, Blatter je bio njezin najveći zagovornik. FIFA je – pod njegovim vodstvom - organizatorima pomogla s oko milijardu i 200 milijuna dolara. 'Blatter je dosta toga stavio na kocku' – kaže čelnik Južnoafričkog nogometnog saveza – 'i ako ne uspijemo, on će ponijeti teret odgovornosti. Pripreme za prvenstvo nisu išle glatko – piše Business Week. Troškovi gradnje nekoliko stadiona premašili su planirane iznose. Štrajkovi na gradilištima bili su česti i razmjerno dugi. Javna sigurnost u zemlji i dalje je najveći problem – jer se u Južnoj Africi dnevno počini gotovo šest tisuća ozbiljnih kaznenih djela, poput ubojstava, pljački i silovanja. Međutim, Sepp Blatter je ustrajao u svojoj tvrdnji od prije nekoliko godina da bi bilo 'nemoralno' kada se Africi ne bi udijelilo domaćinstvo svjetskog prvenstva, 'kada je svjetski nogomet od Afrike tako mnogo uzeo.' To je potkrijepio i činjenicom da u najistaknutijim klubovima najboljih europskih liga igra veliki broj nogometaša iz Afrike – piše Business Week.

Dnevnik San Francisco Chronicle objavio je putopis iz Johannesburga i Cape Towna koji vrlo afirmativno piše o ljepoti ta dva grada te optimističnom imidžu kojeg odaje Južna Afrika, zemlja vrlo 'brutalne prošlosti,' ali i vrlo obećavajuće sadašnjosti i budućnosti. 'Nekada u nasilju ogrezli i siromašni Soweto danas je moderan grad s trgovačkim centrima, dječjim igralištima, parkovima i terenima za golf. Srednja klasa živi u tihim ulicama s drvoredima. Gradski je promet brz i kvalitetan, kao i bolnica – najveća u Južnoj hemisferi. Priča se da u Sowetu ima više milijunaša nego na bilo kojoj drugoj lokaciji u zemlji' – piše San Francisco Chronicle.

XS
SM
MD
LG