Linkovi

Južnoafrikanci zadovoljni poslovnom stranom Svjetskog nogometnog prvenstva


Južnoafrikanci zadovoljni poslovnom stranom Svjetskog nogometnog prvenstva
Južnoafrikanci zadovoljni poslovnom stranom Svjetskog nogometnog prvenstva

Shakir, vlasnik restorana Wish, utrošio je oko 25 tisuća dolara na renovacije prije početka Svjetskog nogometnog prvenstva. On kaže da će mu ovomjesečna zarada pokriti tu investiciju.

Dok Svjetsko nogometno prvenstvo ulazi u treći tjedan, gradske vlasti Johannesburga, poduzetnici i navijači kažu da su zadovoljni kako protječe njihovo domaćinstvo. Johannesburg je najveći od devet gradova domaćina, a 15 od ukupno 64 utakmice igraju se na tamošnja dva stadiona.

Gradske vlasti Johannesburga zadovoljne su najvećom nogometnom priredbom na svijetu i ekonomskim učincima po taj grad. Direktor Svjetskog prvenstva za Johannesburg Sibongile Mazibuko kaže da će više od polovine od 350 tisuća stranih ljubitelja nogometa, koji su došli u Južnu Afriku, odsjesti u tom gradu: "Vjerujemo da smo zbog našeg strateškog položaja u odnosu na druge gradove - jedan sat od Rustenburga, pola sata od Pretorije, te manje od pet sati od Bombele i Polokwanea - privukli velik broj gostiju i većina ih iz Johannesburga putuje na utakmice u te gradove."

Južnoafrička vlada je u protekle četiri godine utrošila pet milijardi dolara na stadione, zračne luke, ceste i drugu infrastrukturu potrebnu za Svjetsko prvenstvo. Pa ipak Južnu Afriku posjetilo je manje stranih navijača nego Njemačku 2006. godine. Stručnjaci to pripisuju globalnoj ekonomskoj recesiji, bojazni za sigurnost, te velikoj udaljenosti Južne Afrike od velikih nogometnih zemalja u Europi i Južnoj Americi.

Sergio Martinez i njegovi prijatelji doputovali su iz Španjolske. "Očekivali smo više problema jer su na španjolskoj televiziji dosta govorili o sigurnosti. Stigli smo ovdje pomalo uplašeni no za sada nismo imali nikakav problem" - kažu ovi Španjolci.

Velik broj navijača, poput Mikea Bradleya i njegovih prijatelja iz Kanade, prate svoje ekipe iz grada u grad. Unatoč poboljšanjima na cestama, oni kažu da su uvjeti ponekad nepredvidljivi, kao na cesti iz Cape Towna do Johannesburga: "Prvog dana uletjeli smo u veliku rupu na cestu u koju sam ja mogao stati. Mislim da smo morali promijeniti dvije tri gume. No nakon toga sve je odlično."

Mnogi lokalni poduzetnici zadovoljni su ekonomskim poticajem koji donosi Svjetsko prvenstvo. Predgrađe Johannesburga Melville poznato je po svojim restoranima, barovima i boemskoj atmosferi. Shakir, vlasnik restorana Wish, utrošio je oko 25 tisuća dolara na renovacije prije početka Svjetskog nogometnog prvenstva. On kaže da će mu ovomjesečna zarada pokriti tu investiciju: "Promet je porastao za oko 70 do 80 posto. Dosta smo novca investirali. Preuredili smo restoran tako da imamo prostorije za pušače, nepušače, televizore. Čak smo natkrili i dvorište."

Simonetta Bravi vlasnica je galerije The Art Room. Ona je izložila umjetnička djela lokalnih umjetnika na temu Svjetskog nogometnog prvenstva. Kaže da joj je proteklih nekoliko tjedana prodaja porasla 40 posto. Najveći kupci su – Amerikanci. "Promet nam je odličan. Kupci vole lokalne umjetnike. Svjetsko nogometno prvenstvo smatram velikim plusom za našu zemlju, imamo koristi od uzbuđenja i izvanredne atmosfere" - kaže Simonetta Bravi.

Gradski dužnosnici očekuju da će se ta korist nastaviti i nakon Svjetskog prvenstva. Oni vjeruju da je ova sportska manifestacija prilika za izgradnju imidža Južne Afrike, način da se svijetu kaže kako je Južna Afrika zanimljivo, zabavno i sigurno odredište za posjetitelje.

XS
SM
MD
LG