Linkovi

Nakon nogometnog prvenstva, Južna Afrika bit će još razjedinjenija?


Tony Roshan Samara: Cape Towni teško može priuštiti smještaj i obrazovanje za svoje stanovnike, kao i savjetovališta za narkomane, a potrošio je ogroman novac na izgradnju stadiona

Dok se Južna Afrika priprema za početak Svjetskog prvenstva u petak neki američki stručnjaci upozoravaju da bi natjecanje moglo pogoršati rasne nejednakosti u ovoj zemlji. Pripreme su, dodaju oni, još više marginalizirale najsiromašnije segmente južnoafričkog društva.

Svjetsko prvenstvo biti će festival koji slavi nogomet i novu generaciju legendi ovog sporta. No, američke sociologe i ekonomiste brine potencijalni društveni utjecaj na obične građane Južne Afrike. Tony Roshan Samara, sa Sveučilista George Mason u saveznoj državi Virginia prati evoluciju jednog od gradova domaćina, Cape Towna, tijekom proteklog desetljeća. Novi stadion koji košta više od 600 milijuna dolara izgrađen je u ovom gradu, u skladu sa standardima potrebnim da se na njemu odigra polufinalna utakmica Svjetskog prvenstva.

"Grad koji teško može priuštiti smještaj i obrazovanje za svoje stanovnike, kao i savjetovališta za ovisnike o drogama, i u kojem vlada epidemija ovisnosti o metamfetaminu, potrošio je toliko novca na izgradnju stadiona. Dakle u pitanje se dovodi raspodjela resursa, i je li pametno toliko uložiti za jednu 90-minutnu utakmicu, kada imate grad koji ima tolike društvene i razvojne probleme" - kaže ovaj američki sociolog.

TonySamara, koji piše knjigu o Cape Townu, kaže da su u pripremama za Svjetsko prvenstvo beskućnici bili rpeseljeni u kampove izvan gradskog centra. On također ukazuje na stotine trgovaca i nakupaca, koji su razmješteni dalje od novog stadiona: "Mjesto na kom je sagrađen stadion bio je jedna vrsta tržnice, na kojoj se okupljalo oko 800 prodavača svaki tjedan. Ta je tražnica na ovom mjestu postojala barem 20 godina, ako ne i dulje, a sada se čini da je zauvijek nestala."

Samara dodaje da se tvrdi kako je Svjetsko prvenstvo ekonomska šansa za Južnoafrikance, no on smatra da ono ustvari dodatno razdvaja društvo koje je ionako već polarizirano nakon godina vladavine aparthaida.

Američki ekonomist i stručnjak za Afriku, James Stewert nedavno se vratio iz posjeta Južnoj Africi, te kaže da je također zabrinut glede dugotrajnih implikacija činjenice da južnoafrička vlada jednom sportskom događaju pridaje toliku pažnju: "Troše ogromne količine novca, koje bi se mogle utrošiti na poboljšanje života najsiromašnijih slojeva društva. Južna Afrika ima ogroman broj siromašnih."

James Stewert primjećuje neke sličnosti između Sjedinjenih Država i Južne Afrike. Tu su zajednički izazovi koji prate razvoj – prvenstveno, treba se pobrinuti da siromašni ne završe u još goroj poziciji.

Drugi ekonomisti, organizatori turnira, kao i južnoafrički dužnosnici, kažu da će Svjetsko nogometno prvenstvo donijeti ekonomski boljitak i sada, ali i dugoročno za sve Južnoafrikance, kao i za Afriku općenito, tako što će skrenuti pažnju na poboljšanja u infrastrukturi, turističkom potencijalu, te industriji mobilne telefonije.

XS
SM
MD
LG