Linkovi

Južnu Afriku trese nogometna groznica


Neki su zatražili da se zabrani vavuzela, neka vrst lokalne frule koja je popularni, i bučni, navijacki rekvizit, no FIFA je njezino korištenje dopustila, kao dio afričke nogometne tradicije

Održavanje prvog nogometnog svjetskog prvenstva na afričkom kontinentu pobudilo je nogometnu groznicu u Južnoj Africi. Stručnjaci tvrde da je ta groznica tako zarazna da će i tisuće stranih navijača-posjetitelja pokupiti taj jedinstveni oblik entuzijazma za tu igru.

Južnoafrički navijači se među najglasnijima na svijetu. Za njih je utakmica prilika za provod i bez obzira na rezultat oni slave s pjesmom, plesom i – bukom! Prodavači zastava imaju veliki promet, zastave svih 32 zemlje učesnice prvenstva vijore s automobila, kuća i ureda. Najpopularnija je naravno ona Južno-afrička. Maskota prvenstva zove se Zakumi, izgleda kao leopard u nogometnom dresu s zelenom grivom i iznimno je popularan.

Saddam Maake sebe naziva najvećim navijačem juznoafričke reprezentacije. On na većinu utakmica dolazi odjeven od glave do pete u zelenu i žutu boju njihovih dresova: "Volim nogomet. Ja sam rob nogometa, pijem, jedem i spavam nogomet. Zato volim nogomet“.

Među navijačima, koji se vole ukrašavati, popularna je Makarapa, pokrivalo za glavu napravljeno od obojene i ukrašene plastične kacige kakva se koristi u rudnicima, s dijelovima izrezanim u obliku lopte, zastava i igrača. Umjetnik Alfred Baloyi, još jedan nogometni fanatik, napravio je prvu Makarapu prije 30 godina kad je vidio kako je tijekom utakmice bačena boca pogodila u glavu jednog navijača: "Kad idem na utakmicu nosim je da bi sačuvao svoju glavu, i kako vrijeme ide ja je bojam. I kad idem na utakmice ljudima se sviđa“.

Te su kacige postale popularne i on ih je počeo prodavati. Alfred Baloyi radi kod kuće u siromašnom predgradju Johannesburga a desetci umjetnika imitiraju njegov rad i proizvode tisuće kaciga mjesečno, za kupce diljem svijeta.

Na utakmicama se često vidi, i čuje, plastična tuba – Vavuzela. Ona proizvodi sam jedan ton ali kad je tisuće navijača 'svira' istovremenu vavuzele proizvode buku koja protivničke ekipe, kako kažu, zastrašuje. Neki strani igrači i komentatori traže da se zabrani njihova uporaba, no FIFA je to odbila komentirajući da je to dio afričke nogometne tradicije. Za svjetsko prvenstvo stvoren je poseban ples zvan Diski, koji imitira kretanje nogometaša na terenu.

Mladi sastav svirača metalnih bubnjeva vježba za svoj nastup na svečanosti otvaranja prvenstva 11. lipnja u Johansburgu. Turnir će otvoriti utakmica između Južne Afrike i Meksika. Premda neki posjetitelji kažu da teško podnose svu tu buku, mnogim stranim najvijačima se to sviđa jer se tako ovdje slavi nogomet.

A, u Africi - nogomet se slavi glasno.

XS
SM
MD
LG