Linkovi

Pripremajući se za svjetsko nogometno prvenstvo, Južna Afrika modernizirala svoje prometnice i aerodrome


Zračna luka u Johannesburgu
Zračna luka u Johannesburgu

Poboljšanja u infrastrukturi nisu samo za tisuće stranih posjetitelja koji će zemlju posjetiti u vrijeme Svjetskog nogometnog prvenstva, nego će biti i potpora rastućoj ekonomiji ove zemlje, sljedećih nekoliko desetljeća

Ovih dana završavaju posljednje pripreme za Svjetsko nogometno prvenstvo koje počinje 11 lipnja. Ovo je prvi put da će se ovaj sportski događaj odigrati na afričkom kontinentu. Južna je Afrika utrošila milijarde dolara na pripreme za ovaj događaj, uključujući više od 2 milijarde za poboljšanje transportne mreže.

Prvi dojam stranih posjetitelja po dolasku na Svjetsko nogometno prvenstvo bit će dolazak u peterokatnu zgradu terminala na međunarodnom aerodromu u Johannesburgu. Vlada Južne Afrike potrošila je 700 milijuna dolara samo na renoviranje aerodroma, koji je skoro udvostručio svoj kapacitet sa 17 milijuna putnika godišnje na čak 28 milijuna. Domaći i međunarodni terminali sada su povezani, modrenizirano je izdavanje karata, trgovine i restorani unutar zračne luke. Solomon Makgale, glasnogovornik kompanije koja održava aerodrom u Johannesburgu, kaže da je petogodišnja renovacija znatno unaprijedila ovo zdanje: “Ovo je prvoklasni aerodrom, kakav biste mogli vidjeti u Europi ili u dijelovima Amerike. Sada je uređen prema međunarodnim standardima, a, u nekim slučajevima, ja vjerujem da smo i premašili očekivanja koja smo postavili.”

Predsjednik Južne Afrike Jacob Zuma prošlog je mjeseca otvorio novu međunarodnu zračnu luku u Durbanu. Tom je prilikom rekao da se njegova zemlja priprema za 'najveći val avio prometa u svojoj povijesti'. "Oduševljeni smo da možemo ugostiti posjetitelje Svjetskog nogometnog prvenstva u Južnoj Africi, koja trenutno prolazi kroz fazu izgradnje i rekonstrukcije' - rekao je predsjednik Zuma.

Zračna luka u Durbanu sada može prihvatiti oko 7 milijuna putnika, te oko 50 tisuća tona tereta godišnje. Vlada je također modernizirala i skoro udvostručila kapacitet aerodroma u Cape Townu, Bloemfonteinu i Port Elizabethu. Cilj ovih renovacija jest da se broj turističkih posjeta u sljedećih pet godina poveća sa sadašnjih 10 milijuna godišnje na 15 milijuna.

Više od dvije milijarde dolara utrošeno je na poboljšanje kopnenog prijevoza. Radovi su počeli na novom auto putu koji povezuje Johannesburg sa Pretorijom. Prva faza izgradnje, od financijskog središta Johannesburga i aerodroma bit će otvorena na vrijeme, za početak Svjetskog nogometnog prvenstva. Novi autobusni sustav sa 500 vozila također će biti u uporabi za prvenstvo.

Ova poboljšanja u infrastrukturi nisu samo za tisuće stranih posjetitelja koji će zemlju posjetiti u vrijeme Svjetskog nogometnog prvenstva, nego i kao potpora rastućoj ekonomiji ove zemlje tijekom sljedećih nekoliko desetljeća.

Solomon Makgale, glasnogovornik zračne luke Johannesburga, kaže da se posebna pažnja obraća na poboljšanje sigurnosti i spriječavanju terorističkih napada: "Blisko surađujemo sa policijom Južne Afrike, čije postrojbe patroliraju terminalima svo vrijeme. Uz to, angažirali smo privatnu zaštitarsku tvrtku koja također patrolira aerodromom."

Premda Južnoafrikanci očekuju da će možda biti manjih problema za vrijeme Svjetskog prvenstva, većina ovaj događaj smatra prilikom da svijetu pokažu svoju zemlju, kao i gostoprimstvo njenih građana.

XS
SM
MD
LG