Linkovi

Nobelova nagrada za književnost 2022: Annie Ernaux


Annie Ernaux 
Annie Ernaux 

Nobelova nagrada za književnost za 2022. godinu dodjeljuje se francuskoj spisateljici Annie Ernaux „za hrabrost i kliničku oštroumnost kojom razotkriva korijene otuđenja i kolektivna ograničenja osobnog sjećanja", navodi Švedska akademija.

U svom pisanju Ernaux dosljedno i iz različitih kutova ispituje život obilježen jakim razlikama u pogledu spola, jezika i klase. Njen književni rad, uglavnom autobiografski, održava bliske veze sa sociologijom.

Ernaux je prva francuska spisateljica koja je dobila Nobelovu nagradu za književnost nakon Patricka Modiana 2014. Ona postaje 16. francuska spisateljica koja je do sada dobila ovu nagradu.

Anders Olsson, predsjednik Odbora za dodjelu Nobelove nagrade iz književnosti, rekao je da u svom radu Ernaux dosljedno i iz različitih uglova ispituje život obilježen jakim razlikama u pogledu spola, jezika i klase.

Ernaux je rođena 1940. i odrasla je u gradiću Yvetot u Normandiji. Studirala je na Univerzitetu u Rouenu, a kasnije je predavala u srednjoj školi. Od 1977. do 2000. bila je profesorica na Centre National d’Enseignement par Correspondance. Olsson je rekla kako je njezin „put do autorstva bio dug i naporan".

Njezin debi bio je roman „Les armoires vides“, objavljen 1974. u Francuskoj i kao „Cleaned Out“ na engleskom 1990.

Romani „La Place“ (Mjesto) i „Une Femme“(Žena), koje su izvorno objavljene 1988. na francuskom, postale su savremeni klasici u Francuskoj. Ernaux je 2008. osvojila nagradu Prix Renaudot u Francuskoj za svoju autobiografiju, koja je ušla u uži izbor za nagradu Man Booker International 2019. kada ju je na engleski prevela Alison L Strayer.

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG