Linkovi

Trojici američkih ekonomista Nobelova nagrada za istraživanje banaka i finansijskih kriza


NOBEL-PRIZE/ECONOMICS
NOBEL-PRIZE/ECONOMICS

Ovogodišnju Nobelovu nagradu za ekonomiju dobila su trojica američkih ekonomista za istraživanje banaka i finansijskih kriza.

Nagradu su dobili Ben Bernanki (Bernanke) bivši predsjednik američke centralne banke, Fed-a, Daglas Dajamond (Douglas Diamond) i Filip Dibvig (Philip Dybvig), saopštio je Nobelov komitet.

Kako je saopšteno iz Švedske akademije prilikom proglašenja dobitnika nagrada: "Akcije koje preduzimaju centralne banke i finansijski regulatori širom svijeta zbog dvije nedavne velike krize - velike recesije i ekonomskog pada koji je bio izazvan pandemijom - velikim dijelom su motivisani istraživanjem laureata".

Nobelovci dobijaju 10 miliona švedskih kruna (skoro 900.000 dolara), što će im biti uručeno 10. decembra.

Za razliku od ostalih nagrada, nagrada za ekonomiju nije ustanovljena testamentom Alfreda Nobela iz 1895. godine, već ju je Švedska centralna banka ustanovila u znak sjećanja na njega. Prvi dobitnik je izabran 1969. godine.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG