Linkovi

Nobelovci za mir: Nenasiljem do demokratije


Tokom dvodnevne rasprave "Svjetski mir i nenasilje - Nikada ne odustanite" nobelovac Dalai Lama i Joddy Williams, istaknuta američka aktivistkinja, su posebno toplo odali počast hrabrosti i istrajnosti Aun San Suu Kyi na ukazivanju na nepravde burmanskog režima.

Dobitnici Nobelove nagrade za mir zaključili su njihov 12. Svjetski skup, održan u Chicagu, porukom mladima da se nenasilnim načinima bore za mir i demokraciju u svijetu. Kao primjer takve borbe istakli su Burmu u kojoj su upravo nenasiljem ostvarene krupne demokratske promjene.

Sa žaljenjem što nije mogla biti prisutna, učesnicima skupa nobelovaca, video-porukom iz Burme obratila se i Aung San Suu Kyi, novoizabrana članica burmanskog parlamenta i poručila:

„Ljudi moraju imati hrabrosti da ustanu i kažu ono sa čime se ne slažu.....“

Tokom dvodnevne rasprave "Svjetski mir i nenasilje - Nikada ne odustanite" nobelovac Dalai Lama i Joddy Williams, istaknuta američka aktivistkinja, su posebno toplo odali počast hrabrosti i istrajnosti Aun San Suu Kyi na ukazivanju na nepravde burmanskog režima:

„Kroz njenu hrabrost, kroz njen nenasilan otpor impresivno je što je postignuto u njenoj zemlji“ - istakla je gospođa Williams.

Dalai Lama je naglasio da nenasilni otpor Tibetanaca i stremljenje ka autonomiji stiču u kineskoj javnosti sve veću podršku:

„Naš stav, naš pristup je miran, nenasilan aktivizam i to je zaista naišlo na veliku podršku Kineza, kineskog javnog sektora. Mislim da je to veliki pozitivan rezultat.“

Dalai Lama je izrazio uvjerenje da će tim putem Tibetance voditi i novo-izabrani tibetanski lideri, prisiljeni djelovati iz egzila, do dana kada će, kako je rekao, moći slobodno i bez straha od represije kineskih vlasti govoriti i u samom Tibetu.

XS
SM
MD
LG