Linkovi

Liu Xiaobo, dobitnik Nobelove nagrade za mir: Čovjek čija hrabrost i istrajnost zadivljuje


Liu Xiaobo, dobitnik Nobelove nagrade za mir za 2010. godinu
Liu Xiaobo, dobitnik Nobelove nagrade za mir za 2010. godinu

Kineska vlada je blokirala televizijske i internet izvještaje o odluci Norveškog komiteta za dodjelu Nobelove nagrade za mir, kao i poruke u kojima je navođeno ime dobitnika. Za sada malo Kineza zna ko je laureat, no to će se promijeniti.

Kineski disident Liu Xiaobo dobitnik je ovogodišnje Nobelove nagrade za mir za, kako je u obrazloženju Norveškog komiteta za dodjelu tog visokog priznanja istaknuto, "dugotrajnu nenasilnu borbu za funadamentalna ljudska prava u Kini."

Bilo je naznaka da bi gospodin Liu mogao biti izabran, tako da odluka, koju je u ime Komiteta saopštio Thorbjoern Jangland, nije bila veliko iznenađenje.

Liu Xiaobo proveo je u zatvoru dvije godine nakon demostracija na trgu Tiananmen 1989. godine. Na sadašnju kaznu od 11 godina zatvora osuđen je, kako stoji u presudi, zbog subverzije.

Njegova supruga Liu Xia je u telefonskom razgovoru izrazila žaljene što njen suprug nije sa njom da podijeli radost i istakla:

„Mislim da Nobelova nagrada ne znači samo veliku čast, nego i veliku odgvornost. Moj suprug će svakako biti veoma sretan, ali i obavezan da nastavi svoju borbu.“

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je odluku Norveškog komiteta kao blasfemičnu, a glasnogovornica Ministarstva Jiang Yu rekla je da gospodin Liu nije vrijedan tog priznanja jer je kršio kineske zakone i dodala:

„Njegovo ponašanje i ono što je radio kosi se sa principima Nobelove nagrade za mir.“

Kineska vlada je blokirala televizijske i internet izvještaje o odluci Komiteta, kao i poruke u kojima je navođeno ime dobitnika. Za sada malo Kineza zna ko je laureat, no to će se promijeniti, kaže Tom Porteous, predstavnik Human Rights Watch-a, i dodaje:

„Milioni Kineza će pitati ko je taj čovjek, zašto je u zatvoru, šta je Povelja 8, povelja na kojoj je Liu Xiaobo istrajavao boreći se za veće političke slobode i poštivanje ljudskih prava u Kini.“

Corinna-Barbara Francis, predstavnica Amnesty International-a se nada da će odluka Norveškog komiteta biti poruka ne samo za Kinu, nego da će ....:

„.... to takođe biti poruka međunarodnoj zajednici da mora činiti više da se založi i zaštiti pojedince poput Liu Xiaobo-a.“

U međuvremenu, čestitke stižu iz cijelog svijeta. U ime američkog State Departmenta, glasnogovornik Mark Toner je rekao:

„Riječi predsjednika Obame dovoljno govore. On je istakao da je gospodin Liu čovjek koji se žrtvovao slobodu zarad svojih uvjerenja, da je glasan zagovornik univerzalnih vrijednosti na miran i nenasilan način i zatražio je da bude pušten iz zatvora čim prije.“

Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwell je naglasio:

„Raduje me da je nagradu dobio čovjek čijoj se hrabrosti i borbi za slobodu i ljudska prava divim.“

Kineski aktivisti i prijatelji Liu Xiaobo-a takođe su pozdravili odluku Komiteta. Jedan od njih, Xia Yeliang, univerziteski profesor iz Pekinga, je rekao:

„Mnogo više ljudi će čuti i znati o borbi za slobodu, za jednaka ljudska prava, za demokratiju, mnogi će razmjeti tu borbu i podržavati je. I međunarodna zajednica će dati veću podršku i snažnije ohrabrivati takve pokrete.“

Li Hai, takođe prijatelj i aktvist, dodaje:

„Imamo neiscrpnu snagu. To hrabri, ne samo Liu Xiaobo-a, nego sve nas, svakog Kineza.“

Prošle godine dobitnik Nobelove nagrade za mir bio je američki predsjednik Barack Obama, što je bilo veliko iznenađenje, jer u Bijeloj kući nije proveo ni godinu dana. Ove godine, mnogi analitičari ocjenjuju da se izborom Liu Xiaobo-a Norveški komitet vraća izvornim principima nagrade. Gospodin Liu se na miran, nenasilan način za slobodu, jednakost i ljudska prava borio više od 20 godina. Ceremonija dodjele Nobelove nagrade za mir ove godine neće biti glamurozna kao prošle. Ne očekuje se da će Liu Xiaobo biti prisutan, a nije jasno ni hoće li kineske vlasti dozvoliti gospodđi Liu da doputuje u Oslo i primi nagradu u muževljevo ime.

XS
SM
MD
LG