Linkovi

Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo rezoluciju o zoni zabranjenog letenja nad Libijom


Zasjedanje Vijeća sigurnosti u četvrtak

Rezolucijom se ovlašćuje zemlje članice Ujedinjenih naroda da poduzmu "sve potrebne mjere" da se zaštite civili, uključujući zabranu letenja iznad Libije

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda usvojilo je formulaciju rezolucije o odobravanju zone zabranjenog letenja nad Libijom, otvarajući mogućnost za vojno sučeljavanje ove zemlje sa Zapadom. Nijedna članica Vijeća nije glasovala protiv rezolucije. Pet zemalja članica - Brazil, Kina, Njemačka, Indija i Rusija - bile su suzdržane. Rezolucijom se ovlašćuje zemlje članice Ujedinjenih naroda da poduzmu "sve potrebne mjere" da se zaštite civili, uključujući zabranu letenja iznad Libije.

U rezoluciji se izražava ozbiljna zabrinutost zbog sve teže situacije u Libiji, gdje pobunjenici pokušavaju svrgnuti dugogodišnjeg diktatora Moamera Gadafija, pri čemu je bilo mnogo žrtava. Također se poziva na trenutačni prekid vatre i potpuno okončavanje svakog nasilja protiv civilnog stanovništva. Rezolucija također ovlašćuje poduzimanje svih mjera kako bi se osiguralo da je civilno stanovništvo zaštićeno. Tisuće ljudi koje su izišle na ulice pobunjeničkog uporišta Bangazija reagiralo je na rezoluciju Vijeća sigurnosti slavljenički, vatrom iz oružja i vatrometom.

Gadafi je upozorio pobunjenike u Bengaziju da se predaju ili im prijeti neposredni napad. Rekao je da njegove snage neće imati milosti i da će pretražiti svaku kuću da pronađu "izdajice". Francuski premijer Franocis Fillon rekao je da njegova vlada podržava vojnu akciju protiv Libije što je prije moguće. Francuska, Britanija i Libanon bile su zemlje koje su podnijele rezoluciju Vijeću sigurnosti. Libijska državna televizija upozorila je da će vojna akcija protiv ove zemlje izložiti cijeli zračni i morski promet Mediteranom "opasnosti".

Libijski pobunjenici su priopćili da su u četvrtak srušili dva vladina zrakoplova koji su pokušali bombardirati Bengazi. Progadafijeve snage pokrenule su zračne udare na obližnje mjesto Ajdabija i okružile pobunjenike u ovom gradu koji se nalazi južno od Bengazija. Izvješća iz Ajdabiye govore o tome da je u borbama od utorka poginulo oko 30 osoba. Libijska televizija javlja da je na zapadu zemlje preuzeta kontrola nad Misratom, trećem gradu po veličini. Pobunjenici opovrgavaju ove navode.

XS
SM
MD
LG